Datum: 29-03-2023 - 13:12
19
nov
'19

Aad van der Linden en Henk Bakker overhandigen Wonderfoons aan Munnekeweij. (foto's)

Initiatiefnemer Aad van der Linden uit Noordwijkerhout is gestart met de Wonderfoon. Aad kwam hiermee in aanraking nadat hij gebeld was door de moeder van een goede kennis. Die vroeg aan hem of hij nog een draaischijftelefoon van vroeger had, waarop Aad antwoordde, “Wat ga je er mee doen dan?”. "Kijk maar op www.wonderfoon.nl" zei de moeder. Dat heeft hij toen gedaan en daardoor raakte Aad geïnteresseerd in het idee erachter...

Maar hij raakte ook onder de indruk van het Wonderfoon-filmpje dat hij dacht “Dat is iets wat ik nu wil doen voor dementerende mensen”.

De Wonderfoon is een oude telefoon met een draaischijf die wordt omgebouwd tot kleine jukebox. Deze muziekspelers worden vooral geplaatst in een woonzorgcentrum waar ouderen met dementie verblijven. Wanneer men de hoorn van de haak pakt horen ze een kiestoon, als men dan vervolgens een nummer tussen de 0-9 draait wordt er muziek uit vroegere jaren gespeeld.

Van Wim Sonneveld met Nikkelen Nelis of Tom Manders met Dorus en zijn twee motten en nog veel meer. Die muziek, samen met een apparaat dat ook uit hun verleden komt, blijkt een mooi middel te zijn om de ouderen met dementie te activeren, rust te geven en soms ook te emotioneren. Een 'wonderbaarlijke telefoon' zogezegd.

Aad zijn eerste stap was om zo snel en zo veel mogelijk oude draaischijftelefoons zien te bemachtigen. Deze waren slecht of haast niet meer te koop bij de Kringloop. De eerste 10 toestellen heeft hij gekocht in de zomer bij de kofferbakmarkten van de Keiebijters in Noordwijkerhout. En vervolgens via Marktplaats kon Aad nog zo’n 40 á 50 toestellen op de kop tikken.

Aad had inmiddels een flink aantal toestellen in zijn bezit en toen dacht hij “Nu moet ik nog een technische man vinden om deze telefoons om te bouwen”. Hij ontmoette Henk Bakker bij de lunchroom en Aad wist dat Henk heel technisch was in het repareren van computers etc. Hij vroeg aan hem of hij er wat in zag om samen met hem zo’n project op te zetten, waarop hij antwoordde: “Nou ik heb hier geen tijd en zin in”.

Maar zijn vrouw was wel reuze enthousiast en zei thuis tegen Henk: “Dit is toch wel leuk voor jou om te doen?”.  Tot Aad zijn verbazing belde Henk twee dagen later hem op en vertelde dat hij twee toestellen aan de praat had gekregen en er toch wel een uitdaging in zag om het project samen met Aad te gaan doen. Hierdoor is Henk de “Wonderfoonbouwer” geworden.

Maar goed dacht Aad, hoe pak ik dit nu verder aan? Voor zo’n toestel moeten ook spullen ingekocht worden om ze om te bouwen naar een Wonderfoon en hier is ook geld voor nodig. Zo kwam Aad op het idee om sponsors te gaan zoeken en dat is eigenlijk zonder al te grote problemen in zeer korte tijd goed gelukt bij een flink aantal bedrijven.

Waar hij ook binnenkwam, iedereen was heel enthousiast over het idee en een aantal sponsorden zelfs twee telefoons. In totaal staat de teller van sponsors al op zevenendertig en dat zijn voornamelijk Noordwijkerhoutse ondernemers. (zie foto's in de fotogalerij)

Een oud telefoontoestel tot Wonderfoon ombouwen is niet zo simpel. Het hele toestel moet uit elkaar gehaald worden en alles gaat er vervolgens uit. Daarna moeten de nieuwe onderdelen weer geïnstalleerd worden tot een werkende geheel. Hierdoor is Henk als vrijwilliger wel zo’n 2,5 uur tot 3 uur per telefoon er mee bezig en waar ook nog de nodige kosten aan materiaal verbonden zijn. Programma erop zetten, muziek hiervoor zoeken en noem maar op.

Twee Wonderfoons overhandigd aan Woonzorgcentrum Munnekeweij.
Van de reeds 60 beschikbare telefoons zijn inmiddels 16 Wonderfoons afgeleverd op de verschillende afdelingen van vijf woonzorgcentra in de Bollenstreek en de reacties na gebruik zijn heel erg positief. Hierdoor krijgen Aad en Henk steeds meer aanvragen en zullen de overige Wonderfoons snel een goede bestemming gaan krijgen.

Maandag 18 november gaven Aad en Henk een demonstratie met uitleg in de Tuinkamer van Munnekeweij, de aanwezigen bewoners waren blij verrast toen ze de muziek uit de hoorn hoorden na het draaien van de kiesschijf. Spontaan ging men meezingen en dat werkte ook aanstekelijk voor de andere bewoners die de liedjes gezellig meezongen, het beoogde effect van de Wonderfoon was gelijk al bereikt.

Teammanager Ingrid Bontje dankte Aad en Henk en de sponsors van het project voor het aanbieden van twee gratis Wonderfoons voor Munnekeweij. De twee toestellen komen in de Tuinkamer en op het OCD te staan en men sluit zeker niet uit dat er in de toekomst nog meer Wonderfoons geplaatst zullen gaan worden.

Heeft u nog een oude telefoon met draaischijf?
De Wonderfoons worden gratis ter beschikking gesteld met een bruikleenovereenkomst, waardoor alles gedocumenteerd kan worden. Elk toestel krijgt een uniek nummer zodat de sponsor, die met een logo op de kiesschijf van de telefoon staan, op de hoogte worden gehouden waar hun gesponsorde toestel geplaatst is. Daar wordt ook een foto bij gedaan, waardoor de gebruiker kan zien wie de man of de vrouw achter de sponsoring is (zie de foto's in de fotogalerij).

Aad en Henk beginnen al aardig door hun voorraad heen te raken en zijn op zoek naar nog meer oude telefoons om aan de steeds grotere vraag te kunnen blijven voldoen. Gelieve dit via de email van Aad te melden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., wilt het project van de Wonderfoon sponsoren kunt u Aad ook bellen via 06-13092614.

Foto's met logo BON, andere foto's PR.