25
okt
'19

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 3 + foto's)

Op dinsdagavond 22 oktober zijn de elf leerlingen van het Teylingen-College Leeuwenhorst en hun begeleiders weer veilig geland op Schiphol. Aldaar wachtte een enthousiast welkomstcomité bestaande uit familie en vrienden. Het was een ervaring om nooit te vergeten. In dit laatste bericht nog eens een verslag van de laatste dagen alvorens de terugreis. De vrijdag voor het weekend spendeerde de groep op Yukokan high school; de middelbare school in Hirado...

waar leerlingen worden klaargestoomd voor de universiteit. De leerlingen volgden een programma bestaande uit ‘home economics’, alwaar ze een Japans gerecht met Nederlandse aardappels leerden koken, alsmede een les Japans, scheikunde en gym. Tijdens deze gymles ervoer de groep het Japanse karate. Aanvankelijk deden de leerlingen voorzichtig om hun partners geen pijn te doen, maar al snel werd geleerd dat ook dit gepaste, beheerste geweld de band juist kon versterken.

Later die middag verplaatste de groep naar het stadhuis van Hirado, waar de delegatie officieel werd ontvangen door de burgemeester. Na een toespraak van Burgemeester Kuroda van Hirado en Rick Borst van de Stichting Hirado-Noordwijk, was het de beurt aan de leerlingen.

Aan Nederlandse kant spraken Janne en Bruno woorden van dank uit namens de Nederlanders. De welkomstceremonie, al was die aan het eind van het programma, maakte indruk op de Nederlandse leerlingen. De sfeer was namelijk erg officieel.

De dag erna ging het er wat losser aan toe. ’s Ochtends werd verzameld en stonden de eerste twee uren in het teken van omkleden. En dan niet van pyjama naar dagelijkse outfit, maar van dagelijkse outfit naar… kimono! In dit traditioneel Japanse gewaad konden de leerlingen vrij door de oude straten van Hirado lopen en foto’s nemen.

Het was die dag ‘Okunchi Festival’ in Hirado, waardoor er verschillende activiteiten op het centrale podium plaatsvonden en de leerlingen konden genieten van verschillende Japanse hapjes en drankjes. Toen de kimono’s uit waren, bracht de groep een bezoek aan de Nederlandse handelspost. Dit was het eerste handelsgebouw van de Nederlanders die vroeg in de 17e eeuw voet aan wal zetten op Hirado en daar een bijzondere handelspositie verwierven. Het begin van de stedenband.

De zondag werd vrij gespendeerd met de gastfamilies. Sommige leerlingen gingen met hun gastgezinnen op familiebezoek; anderen bezochten een stad. Op maandag brak de laatste volle dag in het prachtige Hirado aan. Deze dag stond traditioneel in het teken van de ‘final presentations’. Hierin worden de belevenissen van de afgelopen dagen gepresenteerd voor geïnteresseerd publiek.

Ook is dit een moment waarop de leerlingen met hun partner kunnen samenwerken, daar waar ze samen hun meest waardevolle herinneringen moeten presenteren. Ook werd gewerkt aan een brief: deze schreven de Nederlandse leerlingen aan hun Japanse gastfamilie om hen te bedanken. De Japanse partners vertaalden deze in het Japans.

Aan het eind van de middag werd de presentatie opgevoerd voor de gastgezinnen, oud-deelnemers, vertegenwoordigers van de scholen en andere geïnteresseerden. Aan het eind van de presentatie lazen de leerlingen hun brief voor aan de gastfamilies. Na tal van wederzijdse tranen en het groeiende besef dat het programma in Japan ten einde liep, gingen de Nederlanders met hun gezinnen huiswaarts om de laatste avond door te brengen.

De nacht duurde niet lang, en om 05:30 uur moesten alle leerlingen al op het stadhuis zijn. Na een korte speech van zowel de Nederlandse als Japanse kant was het dan echt tijd om afscheid te nemen en in de bus naar het vliegveld te stappen. Aan beide kanten vloeiden de tranen rijkelijk. Ondanks dat het verdriet van het afscheid puur en moeilijk is, is het ook een prachtige emotie die het succes van deze uitwisseling benadrukt.

Het gemis zal niet lang duren: begin januari zal het tegenbezoek plaatsvinden. Uiteraard zal hier ook weer verslag van worden gedaan.

Verslag en foto's Rick Borst. 

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst tellen af voor het bijzondere uitwisselingsprogramma met Hirado Japan. (foto's)

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 1 + foto's)

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 2 + foto's)