Datum: 30-03-2023 - 20:03
14
okt
'19

Partij tulpen 'De Mantel van Sint Maarten' op de jaarlijkse kerkenveiling Sint Victorparochie. (veilinggids)

Tijdens de kerkenveiling van de St. Victorkerk in Noordwijkerhout in 2011 kwam, na het nodige 'opbiedgeweld', een gaasbak vol tulpenbollen in handen van Pastoor Goumans. Deze tulp werd geschonken door tulpenveredelaar Cees vd Salm. Met precisie geselecteerd vanwege de mooie rode kleur, het late bloei-tijdstip, de grote bloem, de stevigheid en niet in het minst vanwege de ongevoeligheid voor zuur. Een paar dagen na deze bewuste veiling ging Pastoor Goumans...

voor de tweede keer door zijn knieën voor deze mooie bolbloem, maar nu op het land. Samen met kweker en liefhebber Aad van Ruiten plantte de Pastoor gepassioneerd de bollen één voor één met de hand in de grond. De daaropvolgende jaren hielp hij als volleerd vakman in juni met het rooien en in het najaar opnieuw met planten. Dit allemaal om de partij uit te breiden.

Nu, in 2019, is de partij gegroeid tot een 150 meter lang bloemenbed vol prachtig mooie rode tulpen. Tijdens de officiële opening van de Parochie Sint Maarten in het voorjaar van 2012 is de bloem gedoopt. De gepaste naam die aan deze rode tulp gegeven werd is “De Mantel van Sint Maarten”. Mooie symboliek is dat ook het logo van de Parochie Sint Maarten een tulp laat zien.

Het comité van de kerkenveiling is trots dat deze partij tulpenbollen tijdens deze veiling, net als in 2011, als één partij onder de hamer komt. Omdat de tulp potentie voor de toekomst heeft zou versnippering dat teniet doen. Het is een aanwinst voor het sortiment tuintulpen. Het veilingcomité nodigt u dan ook van harte uit om deze veiling mee te maken op vrijdag 1 november in het Victorhuis aan de Sporkenhout.

Een gezellige avond waarop vele verschillende veilingitems onder de hamer komen. Zoals gebruikelijk worden op deze avond de drankjes en hapjes aangeboden door het Veilingcomité. De avond start om 19.15 uur met de kinderveiling met daarbij de prijsuitreiking van de kleurwedstrijd en de advertentiepuzzel. Aansluitend vindt de kerkenveiling plaats waarbij 477 kavels onder de hamer worden gebracht. 

Zowel voor de grote als voor de kleine portemonnee, voor ieder wat wils. Klik hier voor de veilinggids. Wanneer u zelf niet aanwezig kunt zijn op de veilingavond, dan kunt u ook een koopopdracht geven aan Ceciel Warmerdam (0252-341357) of Johan Oostdam (0252-374991). Aan het einde van de avond zal de prijsuitreiking van de loterij verzorgen.

Een groot gedeelte van de veilingopbrengst zal dit jaar gebruikt worden om het dak te repareren. De leien op het dak van het dwarsschip zijn hard aan vernieuwing toe. Tevens vragen de 13 dakkapellen onze zorg. Drie ervan zijn lek. Onderhoud en herstel is ook hier dringend nodig. Maar ook gaat er weer een gedeelte naar de priesters/missionarissen uit de St. Victorparochie en een aantal projecten waaraan één van onze parochianen verbonden is. 

Foto PR.