Datum: 02-10-2023 - 10:21
22
jul
'19

Dagboek 5: Handbalkeepster Marit Huiberts behaalt met Jong Oranje zilveren medaille bij EK in Hongarije. (foto's finale + aankomst Schiphol)

In maart 2018 maakte handbalclub VOC Amsterdam bekend dat de 16-jarige handbalkeepster Marit Huiberts uit Noordwijkerhout ging spelen voor de toen regerend landskampioen. Ze kwam over van de handbalclub Foreholte uit Voorhout en als 7-jarige ging Marit handballen bij onze plaatselijke handbalvereniging Northa. Eerst was ze een veldspeelster maar na...

fysieke problemen met haar knieën is ze keepster geworden. Op haar twaalfde ging ze als keepster handballen bij Foreholte in Voorhout en niet onverdienstelijk want ze werd al gauw als talent opgepikt door VOC. In haar eerste seizoen had VOC-trainer Ricardo Clarijs gelijk al vertrouwen in het Noordwijkerhoutse handbaltalent en staat Marit sinds het begin van 2019 in de basis van 'Dames 1' van VOC Amsterdam. Ze viel dit jaar ook gelijk in de prijzen met VOC, want het damesteam werd in mei landskampioen.

Ook bij bondscoach Monique Tijsterman van het dameshandbalteam U19 (onder 19) bleef het goede spel van de nu 18-jarige Noordwijkerhoutse Marit niet onopgemerkt en werd ze opgeroepen voor de selectie die het EK-2019 gaat spelen in Hongarije. Het EK vindt plaats van 11 t/m 21 juli en het Nederlandse handbalteam treft in de poulefase de volgende landen: Duitsland (11 juli), Denemarken (12 juli) en en Kroatië (14 juli).

Marit houdt voor Blik Op Noordwijkerhout een dagboek bij over de belevenissen bij haar deelname aan de voor Marit eerste Europese Kampioenschappen bij Oranje. Het eerste dagboek ging over de voorbereidingen op het EK met daarbij de deelname aan het onlangs ook in Hongarije (Boedapest) gehouden een vierlandentoernooi. Wij wensen u veel leesplezier en Marit wensen we natuurlijk heel veel succes en plezier op het EK.

Dagboek 5 > 22-7-2019: De finale tegen thuisland Hongarije. (foto's aankomst op Schiphol)

Na de geweldige gewonnen halve finale tegen Noorwegen, met het besef dat we eigenlijk “gewoon” al zilver hebben op het EK, moesten we ons gaan opmaken voor de grote finale. Dit vond plaats in het mooiste stadion voor handbal de Audi Arena in Gyor, waar 6000 man in kan en dan ook nog tegen handballand Hongarije. Na de halve finale kregen we rust om tijd met familie door te brengen. En natuurlijk toch ook weer trainen om ons voor te bereiden op Hongarije. 

De dag van de finale op zondag 21 juli is aangebroken. We deden in de ochtend een fysieke training omdat we dat graag wilden, want de afgelopen wedstrijddagen hadden we dat ook gedaan en dat gaf ons een goed gevoel. Vervolgens nog wat eten en rusten en toen de bus in naar het stadion.

De warming-up was nu in een aparte hal en helaas niet in de arena. Voor mij voelde dat raar zo zonder publiek, wat normaal namelijk wel al met mensen op de tribune is. Toen de opkomst in een overvol stadion met Hongaren maar bovenal ons eigen, zeer aanwezige fans uit Nederland die er alles aan deden om boven die Hongaren uit te komen. Het was geweldig, een echt kippenvel moment.

Helaas startte ik in de finale niet op doel en verliep de wedstrijd ook niet zoals gehoopt, we misten een aantal mooie kansen. Deels denk ik door de “spanning” maar ook omdat de keepster van Hongarije echt wel goed stond. Met rust stonden we met 14-7 achter.... helaas.

In de tweede helft kwam ik er het laatste kwartier in en stonden we nog steeds 7 achter.... De eerste bal had ik gelijk, yes dat geeft een goed gevoel. Maar ja niet goed genoeg omdat 7 doelpunten achterstand in een finale met nog 15 minuten te gaan lastig in te halen is.

Ik had nog een paar mooie reddingen en er werden nog een aantal mooie doelpunten gemaakt door ons, waardoor de wedstrijd in 27-20 eindigde en dus eigenlijk de tweede helft in 13-13. Maar helaas geen goud voor ons dus.

Maar toch hebben we een TOP EK gespeeld, bovenverwachting, we hebben laten zien dat we 1 TEAM zijn, door kunnen blijven vechten en niet opgeven. Deze medaille is zilver, maar wel met een gouden rand. In de avond hebben we met alle teams van het EK een super leuk feest gehad en daarmee werd het EK 2019 in Hongarije mooi afgesloten.

Het waren voor mij 2 onvergetelijke weken, mijn allereerste EK met een zilveren medaille afsluiten is echt onwerkelijk. En wat een beleving van alle ouders/familie die mee waren en die ons onvoorwaardelijk hebben gesteund, WAT EEN TEAM.

Het is echt voor mij een bizar gevoel en het zal nog wel even duren voordat het doordringt dat ik een zilveren medaille heb behaald op het EK. Want als je op 17/18-jarige leeftijd eerst dit jaar landskampioen wordt met VOC-Amsterdam en dan ook nog eens tweede van Europa (met de beste handballanden) is echt NIET NORMAAL !!!

Via deze weg wil ik ook iedereen onwijs bedankt voor al het meeleven, meekijken, berichtjes sturen enz. Het heeft me een heel goed gevoel gegeven.

Een EK-verslag op Handbal.nl


Dagboek 4 > 20-7-2019: De Dames U19 gaan strijden voor Europese titel na winst op Noorwegen.

Dagboek 3 > 19-7-2019: Geplaatst voor de halve finale.

Dagboek 2 > 14-7-2019: Geplaatst voor de kwart finale.

Dagboek 1 > 6-7-2019: de voorbereiding op het EK.

Foto's rondom finale PR en foto's aankomst op Schiphol BON.
(voor EK-foto's zie Facebookpagina Kisrisco Photo)