20
jul
'19

Dagboek 4: Handbalkeepster Marit Huiberts met Jong Oranjedames U19 in de EK-finale in Hongarije. (foto's + filmpje)

In maart 2018 maakte handbalclub VOC Amsterdam bekend dat de 16-jarige handbalkeepster Marit Huiberts uit Noordwijkerhout ging spelen voor de toen regerend landskampioen. Ze kwam over van de handbalclub Foreholte uit Voorhout en als 7-jarige ging Marit handballen bij onze plaatselijke handbalvereniging Northa. Eerst was ze een veldspeelster maar na...

fysieke problemen met haar knieën is ze keepster geworden. Op haar twaalfde ging ze als keepster handballen bij Foreholte in Voorhout en niet onverdienstelijk want ze werd al gauw als talent opgepikt door VOC. In haar eerste seizoen had VOC-trainer Ricardo Clarijs gelijk al vertrouwen in het Noordwijkerhoutse handbaltalent en staat Marit sinds het begin van 2019 in de basis van 'Dames 1' van VOC Amsterdam. Ze viel dit jaar ook gelijk in de prijzen met VOC, want het damesteam werd in mei landskampioen.

Ook bij bondscoach Monique Tijsterman van het dameshandbalteam U19 (onder 19) bleef het goede spel van de nu 18-jarige Noordwijkerhoutse Marit niet onopgemerkt en werd ze opgeroepen voor de selectie die het EK-2019 gaat spelen in Hongarije. Het EK vindt plaats van 11 t/m 21 juli en het Nederlandse handbalteam treft in de poulefase de volgende landen: Duitsland (11 juli), Denemarken (12 juli) en en Kroatië (14 juli).

Marit houdt voor Blik Op Noordwijkerhout een dagboek bij over de belevenissen bij haar deelname aan de voor Marit eerste Europese Kampioenschappen bij Oranje. Het eerste dagboek ging over de voorbereidingen op het EK met daarbij de deelname aan het onlangs ook in Hongarije (Boedapest) gehouden een vierlandentoernooi. Wij wensen u veel leesplezier en Marit wensen we natuurlijk heel veel succes en plezier op het EK.

Dagboek 4 > 20-7-2019: De Dames U19 gaan strijden voor Europese titel na winst op Noorwegen. (bron: verslag op Handbal.nl)

De Dames U19 hebben de finale bereikt van het EK in Hongarije. Na een zinderende wedstrijd versloegen ze Noorwegen met 31-29. Zondag mogen ze zich op gaan maken voor de finale tegen het thuisland Hongarije. Het beginsignaal klinkt om 17:30 uur.

Noorwegen begon heel scherp aan de wedstrijd. Nederland keek in no-time tegen een 0-3 achterstand aan, maar ze lieten zich niet van de wijs brengen. Dankzij drie goals van Nikita van der Vliet, een mooi afstandsschot van Zola Amsen en een slimme treffer van Larissa Nüsser pakte ze de voorsprong: 5-4.

Nederland speelde met een offensieve dekking, waar Noorwegen duidelijk moeite mee had. Daarnaast stond keepster Marit Huibers als een huis. Ze toverde de ene na de andere redding tevoorschijn. Aanvallend was Oranje razend snel weg. Sarah Dekker en Zoë Sprengers rondden de break-outs feilloos af. Larissa vond het net van afstand en Nyala vergrootte de voorsprong naar vier doelpunten: 9-5.

De Noorse meiden kregen steeds beter door hoe ze met de offensieve dekking om moesten gaan en kwamen terug in de wedstrijd: 11-9. Nederland had ook een zes-nul dekking in het assortiment zitten. Deze verdediging stond sterk. Met nog drie minuten te spelen in de eerste helft en een 13-11 stand, drukte Nederland het gaspedaal nog een keer in. De meiden scoorden drie keer op rij en tekende voor de ruststand van 16-11.

Na de rust ging de Oranje door waar het gebleven was. Larissa passeerde haar tegenstandster alsof ze er niet stond en Nyala knalde de bal van afstand tegen de touwen. Nederland liep vlak achter elkaar tegen twee tijdstraffen aan. Dit was de uitgelezen kans voor Noorwegen om terug te komen in de wedstrijd. Ze verkleinde het gat met twee goals: 19-14. Tot halverwege de tweede helft kwamen ze niet dichterbij en werd er steeds om en om gescoord: 26-21.

Er kwam wat zand in de Nederlandse aanvalsmachine. Er werden aanvallende fouten gemaakt en open kansen gemist. Noorwegen rook bloed en scoorden zes keer op rij. Met nog tien minuten te spelen bogen ze de achterstand om naar een voorsprong: 26-27. De ploeg van bondscoach Monique Tijsterman moest het koppie erbij houden. Na een goed uitgespeelde aanval mocht Zoë aanleggen voor een zeven meter. Ze verzilverde haar poging en Nederland kwam op gelijke hoogte.

Noorwegen pakte weer de leiding en een razend spannende fase brak aan. Het was de ervaren Larissa Nüsser die opstond en haar ploeg bij de hand nam. Met prachtige passeerbewegingen stuurde ze de Noorse dekking drie keer het bos in en zette Nederland eigenhandig op 30-28. Noorwegen kon scoren doordat een bal vanaf het blok toevallig in de handen belanden van de hoekspeelster.

Nederland had balbezit met nog één minuut op de klok. Rustig speelden ze de bal rond op zoek naar een gaatje, die vonden ze met Sarah Dekker als eindstation. Sarah beschikte over stalen zenuwen en bracht de stand op 31-29. Noorwegen kwam niet meer tot een doelpoging en zo kon het feestje gevierd worden door de Nederlandse speelsters, begeleiding en het meegereisde publiek.

Larissa Nüsser werd gekozen tot speelster van de wedstrijd. Ze speelde uitstekend en scoorde maar liefst acht doelpunten. Klik hier voor een leuk overwinningsfilmpje van na de wedstrijd.

Zondag gaan de Dames U19 om 17:30 uur spelen voor de Europese titel tegen het nog ongeslagen Hongarije. De wedstrijd is live te zien op www.ehftv.com.

Dagboek 3 > 19-7-2019: Geplaatst voor de halve finale.

Dagboek 2 > 14-7-2019: Geplaatst voor de kwart finale.

Dagboek 1 > 6-7-2019: de voorbereiding op het EK.

Foto's EHF en PR