Datum: 02-10-2023 - 07:15
14
jul
'19

Dagboek 2: Handbalkeepster Marit Huiberts met Jong Oranjedames U19 op EK in Hongarije. (geplaatst voor de kwartfinale)

In maart 2018 maakte handbalclub VOC Amsterdam bekend dat de 16-jarige handbalkeepster Marit Huiberts uit Noordwijkerhout ging spelen voor de toen regerend landskampioen. Ze kwam over van de handbalclub Foreholte uit Voorhout en als 7-jarige ging Marit handballen bij onze plaatselijke handbalvereniging Northa. Eerst was ze een veldspeelster maar na...

fysieke problemen met haar knieën is ze keepster geworden. Op haar twaalfde ging ze als keepster handballen bij Foreholte in Voorhout en niet onverdienstelijk want ze werd al gauw als talent opgepikt door VOC. In haar eerste seizoen had VOC-trainer Ricardo Clarijs gelijk al vertrouwen in het Noordwijkerhoutse handbaltalent en staat Marit sinds het begin van 2019 in de basis van 'Dames 1' van VOC Amsterdam. Ze viel dit jaar ook gelijk in de prijzen met VOC, want het damesteam werd in mei landskampioen.

Ook bij bondscoach Monique Tijsterman van het dameshandbalteam U19 (onder 19) bleef het goede spel van de nu 18-jarige Noordwijkerhoutse Marit niet onopgemerkt en werd ze opgeroepen voor de selectie die het EK-2019 gaat spelen in Hongarije. Het EK vindt plaats van 11 t/m 21 juli en het Nederlandse handbalteam treft in de poulefase de volgende landen: Duitsland (11 juli), Denemarken (12 juli) en en Kroatië (14 juli).

Marit houdt voor Blik Op Noordwijkerhout een dagboek bij over de belevenissen bij haar deelname aan de voor Marit eerste Europese Kampioenschappen bij Oranje. Het eerste dagboek ging over de voorbereidingen op het EK met daarbij de deelname aan het onlangs ook in Hongarije (Boedapest) gehouden een vierlandentoernooi. Wij wensen u veel leesplezier en Marit wensen we natuurlijk heel veel succes en plezier op het EK.

Dagboek 2 14-7-2019:
Dinsdag 9 juli begon vroeg. Om 8 uur stond ik op Schiphol, ready for take-off. In Györ (Hongarije) aangekomen gingen we wat eten in ons hotel en maakte we ons klaar voor de eerste zaaltraining en eindigde de dag met een teammeeting. Woensdag 10 juli hadden we een rustig dagje. Even bijkomen van de reis en ‘s middags weer een zaaltraining. Veel tactisch getraind ter voorbereiding op Duitsland. Ook deze avond hadden we nog een teambespreking.

Donderdag 11 juli was het begin van het EK, de eerste wedstrijd werd gespeeld tegen Duitsland. ‘s Ochtends hadden we fysieke training. en om 14.30 uur was de eerste wedstrijd. Wat een ervaring. Ik vond het super gaaf voor het eerst op zo’n groot toernooi uit te komen voor mijn land. Vorige week had ik mijn eerste interland gehad waarvoor ik heel zenuwachtig was. Nu moest ik weer beginnen in het doel, maar gelukkig vielen de zenuwen mee. Gezonde spanning was aanwezig.

De wedstrijd verliep goed we kwamen op 17-10 voorsprong, maar aan het eind maakten we het spannend. Toch nipt gewonnen met 30-31 van de voormalige nummer 5 van de wereld. Bijna de hele wedstrijd heb ik op keep gestaan. Op 12 juli speelde we onze 2e wedstrijd tegen Denemarken de nummer 6 van de wereld. Ik begon dit keer niet in het doel. We kwamen op 6 punten achterstand, maar bleven vechten.

Na een kwartier in de tweede helft kwamen we op onze eerste voorsprong. Toen kregen we een pingel tegen en mocht ik erin. Ik stopte de pingel en daarna ook de rebound. Dat was een heerlijk gevoel. Het gaf een enorme boost. Daarna pakte het team door en wonnen we uiteindelijk met 24-20. Met deze overwinningen zijn we zeker van een plek in de hoofdronde (beste 8). Vandaag op zondag 14 juli spelen we de laatste wedstrijd van de poulefase tegen Kroatië.

Dagboek 1 > 6-7-2019: de voorbereiding op het EK.

Foto's PR