Datum: 30-03-2023 - 19:45
06
jul
'19

Jack Edelaar neemt met Nederlandse Veteranen Bowlers deel aan WK-bowlen in Las Vegas.

Van 2 t/m 10 september vindt het WK-bowlen (World Senior Championships) voor 50-plussers plaats in South Point Plaza te Las Vegas (VS). Nederland neemt het met een dames- en herenteam van elk vier spelers, waaronder bij de heren Jack Edelaar uit Noordwijkerhout. op tegen teams uit 37 landen. Zo’n 250 atleten strijden om de medailles in de singles....

de dubbels, de teams, de All Events en de Masters finale. De Wereldkampioenschappen voor veteranen worden elke twee jaar gehouden sinds 2013. Nederland heeft tot nu toe nog geen medailles gewonnen. Het zijn vooral de Amerikanen die de boventoon voeren In de medaillespiegel en ook nu zijn zij weer favoriet.

Niet gek als men bedenkt dat ze allen tot de professionele elite behoorden en nog steeds meespelen in het professionele veteranen circuit. De drievoudig Wereldkampioen in 2017 Ron Mohr zal zeker zijn titels willen verdedigen in zijn thuisbasis. Welke andere pro’s hem gaan vergezellen, is nog niet bekend.

De Nederlandse dames en heren gaan er alles aan doen om het hen zo moeilijk mogelijk te maken en voor eigen winkansen te gaan. Tijdens een kwalificatiereeks, die vorig jaar mei begon, streden zij met andere deelnemers voor de begeerde plekken. Dankzij de bowlingondernemers van Tiel, Nieuwegein, Tilburg en Deventer die hun banen ter beschikking stelden, werd in februari bekend wie zich geplaatst hadden.

Dames: Inge Hazeleger Barendrecht, Sonja Pannen Almere, Kirsten van der Kooij Krimpen a/d IJssel, Marja van Dijk Duiven, reserve: Marian Verhoef Liende. 

Heren: Jack Edelaar Noordwijkerhout, Ron van den Bogaard Amsterdam, Peter van den Oever Hellevoetsluis, Erwin Groen Goes, reserve: Jan Passie Blokzijl

Teammanager/coaches: Lia Fievet en Frans Wagemakers Maarssenbroek

Erwin Groen was in 1995 Wereldkampioen met het Nederlands team terwijl Ron v/d Bogaard het zilver behaalde met het team in 2004. Ex-jeugdinternationals Inge Hazeleger en Jack Edelaar gaan het nu proberen bij de “jeugd van vroeger”. Kirsten v/d Kooij was in 2017 nog dicht bij een podiumplaats bij de EK 50+. Voor de overige deelnemers is dit hun debuut op het internationale podium.

De spelers hebben ieder voor zich hard getraind en ook zoveel mogelijk in teamverband. De laatste gezamenlijke dames- en herenteam training vindt plaats op zondag 21 juli in Warmond. De banen van plaatselijke bowling zijn van precies hetzelfde type als die in South Point zodat de omstandigheden zoveel mogelijk nagebootst kunnen worden.

Het damesteam en enkele heren hebben het afgelopen half jaar, dankzij de goede medewerking van Lucky’s Bowling, op deze banen alle mogelijke 12 WK oliepatronen uitgeprobeerd. In Las Vegas wordt pas bekend gemaakt welk oliepatroon het gaat worden.

De supporters en media zijn van harte uitgenodigd van 12.00-14.00 uur de laatste training bij te wonen. De spelers en coaches zijn meer dan gewillig om alle vragen te beantwoorden en na de training foto’s te laten nemen. Dinsdag 27 augustus vertrekken zij naar Las Vegas en komen woensdag 11 september weer op Schiphol aan.

Foto PR.