Datum: 02-10-2023 - 06:38
02
jul
'19

Inzet van Noordwijkerhouts brandweerkorps bij grote brand in Voorhout (foto's+filmpje)

Een zeer grote brand heeft afgelopen maandagavond 1 juli een monumentale bollenschuur grotendeels verwoest op de Loosterweg in Voorhout. Even na 19:00 uur kwam de melding van de brand binnen op de meldkamer. De centralist alarmeerde eerst de brandweerkorpsen van Sassenheim en Lisse. Brandweer Sassenheim kwam met de tankautospuit aan en Lisse met een ladderwagen....

Een paar seconden na de eerste alarmering schaalde de meldkamer al op naar middelbrand waarop ook andere brandweerkorpsen, waaronder die van het Noordwijkerhoutse korps, werden gealarmeerd. Bij aankomst was er veel zwarte rook te zien en die trok richting Lisse en Lisserbroek. De brandweer schaalde uiteindelijk op naar zeer grote brand waarop men assistentie kreeg van vele brandweereenheden uit de nabije regio.

De brand zelf was moeilijk te bestrijden, dit vanwege de levensgevaarlijke rookgassen in het pand en de buitentemperaturen; aldus de brandweer. De rook was flink en was in de omgeving goed te zien. De brandweer zette groots in en na een korte tijd werd de zwarte rook wel minder, maar uiteindelijk is de brand na twee uur alsnog uitslaand geworden. 

De loods staat bekend als een monumentaal pand en is onderdeel van vier geschakelde panden. In het pand ontwikkelde zich levensgevaarlijke rookgassen die het blussen er niet makkelijker op maakten. De loods vulde zich met dikke rook waarop men besloot de ramen van buitenaf in te slaan. Tevens werd er een coldcut-blussysteem ingezet vanuit de regio Kennemerland. Dit systeem kan met een enorme druk water spuiten.

Omdat de uitslaande brand erger werd, was er toch ook weer meer rook. Dit trok richting Lisse waarop men werd geadviseerd om ramen en deuren dicht te houden. De brandweer heeft de gehele nacht nodig gehad om de brand te blussen.

Hierop werd meerdere keren gebruikt gemaakt van brandweerploegen die elkaar kwamen aflossen. Door de brand werd de Loosterweg afgesloten, het verkeer moest omrijden. Een oorzaak van de brand is er nog niet.

Foto's BE-pictures. Filmpje Leidsch Dagblad > klik hier.