Datum: 28-05-2023 - 04:24
18
jun
'19

Daan (21) uit Noordwijkerhout en Pepijn (13) uit Voorhout redden pasgeboren kalfje van verdrinkingsdood.

Ze worden gezien als helden van Voorhout en waarschijnlijk ook wel als helden van Teylingen. Pepijn Noort (13) uit Voorhout en Daan Bouwhuis (21) uit Noordwijkerhout, waren op het juiste moment op de juiste plek. Inwoners spreken op diverse social media kanalen hun lof uit over het handelen van het tweetal nadat een pasgeboren kalfje vorige week....

in de problemen raakte. Honderden likes op Facebook en vele reacties laten zien hoe erg de reddingsactie gewaardeerd wordt. Het begon op een doodgewone woensdagmiddag, de 13e juni vorige week. Het was een regenachtige dag maar dat weerhield Pepijn er niet van om op de fiets naar school te gaan. Na een schooldag moest hij ook weer door de regen naar huis terug fietsen. Op de Oosthoutlaan ziet hij rond 13:00 uur die middag veel koeien langs het water bij elkaar staan.

Zijn nieuwsgierigheid wordt gewekt en Pepijn besluit een kijkje te nemen. Eenmaal dichterbij ziet hij dat er een pasgeboren kalf in de sloot ligt. Het diertje kwam net ter wereld en de koe was echt net bevallen. Omdat de koe naast de sloot stond gleed het kalf eigenlijk vrijwel direct de sloot in. Voor de koeien geen redden aan, het kalf was in de problemen. Pepijn aarzelde geen moment en trotseerde met kleding en al het koude slootwater om het arme dier te redden van de verdrinkingsdood.

"Wat heb ik te verliezen", denkt hij nog voordat hij een stap in het water zet. Alleen in zijn eentje lukte het niet. Het kalf, een dier van zo rond de 50 kilo was moeilijk op de kant te krijgen. Daan Bouwhuis is op zijn werk, net naast het weiland waar op dat moment de reddingsactie plaatsvind. Het gebouw grenst aan het desbetreffende weiland en hij ziet vanaf zijn werkplek dat een koe aan het kalveren is.

Hij ziet dat na de geboorte het kalf direct in de sloot glijdt en dat een passant (Pepijn) de sloot in springt. Daan aarzelt niet en gaat naar buiten en rijdt naar de locatie toe en springt ook de sloot in om Pepijn en het kalf te helpen. "Het is best gevaarlijk om in een sloot te springen maar anders zou het beestje sterven", vertelt Daan. "Ik had net pauze en ik zag het kalf neervallen en het water in glijden".

Beiden zorgen ze er uiteindelijk voor dat het kalf op het droge komt alwaar moeder koe zich ontfermt over het kalf. Pepijn heeft nog de helderheid van geest om zijn vader te bellen wat er gebeurd, waardoor ook de politie is gebeld en een politie-eenheid ter plaatse is geweest voor de verdere afwikkeling. Ook de brandweer wordt opgetrommeld om te assisteren. De politie heeft de boer gewaarschuwd die het kalf heeft meegenomen en op stal heeft gezet.

De politie is erg blij met zulke jonge helden. Door hun alerte houding en snelle handelen hebben ze een jong dier weten te redden. "Daar waar anderen doorrijden hebben Pepijn en Daan niet getwijfeld en gehandeld en ook de politie gewaarschuwd. Het maakt het een bijzonder verhaal", vertelt Ronald Hoek van politieteam Noordwijk-Teylingen. "Het is de alertheid en het loopt goed af. Het is een goede daad welke is verricht. Uiteindelijk zet het je aan tot actie. Dit zien wij graag!

Zeker in een tijd waarin ook vaak ‘negatief’ nieuws de wereld in komt over houding en gedrag van jongeren is het leuk om ook de goede dingen te benoemen en in dit geval Pepijn en Daan in het zonnetje te zetten.” Aldus Ronald Hoek van politieteam Noordwijk-Teylingen. Vanwege deze heldendaad kregen Pepijn en Daan uit handen van Ronald Hoek een attentie voor hun handelen. Deze attentie werd overhandigd in het weiland waar het kalfje werd gered.

In het weiland werd pas echt duidelijk dat niet alleen de mensheid erg enthousiast was maar ook de koeien. Zij die getuigen waren van de redding kwamen dichterbij en bedankte hun redders ook door even leuk te poseren voor de foto. De moeder van Pepijn is apetrots. "Het is gewoon zien en doen. Het doet me aan mezelf denken, het is een kwestie van gelijk handelen".

De boer laat via de politie weten erg blij te zijn met deze twee reddende ‘helden’. Dankzij Pepijn en Daan heeft het kalf het overleefd. Het kalf maakt het goed en is in een goede conditie en ligt in het warme stro in de stal. De boer zelf wilde ook wat leuks voor de redders doen en nodigde ze vrijdagavond 14 juni uit om bij het kalfje op kraambezoek te komen.

Het kalfje is een dame en maakt het na haar bijzondere manier van ter wereld komen ook de dagen daarna erg goed. Ze was echter wel tien dagen te vroeg geboren maar dat heeft geen negatieve gevolgen.

Een ding miste alleen... het kalfje had nog geen naam. Naast een presentje van de boer mochten Pepijn en Daan een naam verzinnen voor het kalfje. Het diertje, dat nu Brechtje heet, heeft met haar speciale geboorte laten zien dat echte helden bestaan!

Foto's BON.