Datum: 01-02-2023 - 09:57
24
me
'19

Met je hart wint het grote Appeltje van Oranje.

Stichting Met je hart is dit jaar één van de drie initiatieven die een Appeltje van Oranje heeft ontvangen op 23 mei in Paleis Noordeinde in Den Haag. Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en andere inspireren. Dit jaar gaat het om organisaties die hun vrijwilligers op bijzondere wijze mobiliseren en enthousiasmeren...

De prijs is een bronzen beeldje ontworpen door Prinses Beatrix en een geldbedrag van 15.000 euro. Met je hart zet zich in om eenzaamheid onder ouderen te verzachten en is in totaal 26 gemeenten, waaronder ook in Noordwijkerhout, met een grote groep vrijwilligers actief om mooie ontmoetingen te organiseren voor ouderen.

Initiator Babs van Geel was op 23 mei met een selecte groep vrijwilligers aanwezig op Paleis Noordeinde. Waar ze het Appeltje van Oranje, uitgereikt door Koningin Maxima, in ontvangst mocht nemen. De Koningin sprak mooie woorden over de stichting: “bijzonder aan dit initiatief is de vrijheid die de vrijwilligers hebben. Iedere gemeente, ieder team is anders.

Zij leggen contacten met horeca, zorginstellingen, studentenverenigingen, bedrijven, kerken, scholen en zelfs huisartsen. Zo ontstaat er een enthousiaste kring van mensen die kwetsbare ouderen uit hun isolement haalt en hen weer laat genieten van waardevolle ontmoetingen.” Aldus Koningin Maxima.

En, er was nog een verrassing. Ieder jaar wordt er een Appeltje uitgereikt die nét iets groter is dan de andere appeltjes. De Koningin maakte bekend dat Met je hart deze heeft gewonnen, omdat het initiatief maatschappelijk van groot belang is en een enorme impact heeft op grote schaal. Babs van Geel was totaal verrast: “Een Appeltje van Oranje is al ontzettend bijzonder, maar toen we hoorden dat we het gróte Appeltje hadden gewonnen, konden we ons geluk helemaal niet meer op.

Tot dit punt kon ik mijn tranen aardig bedwingen, maar toen we dit nieuws kregen…” Op een steenworp afstand van het paleis, volgden zo’n 50 vrijwilligers de uitreiking, en zagen hoe Prinses Beatrix op dit mooie moment Babs haar hand pakte en ontzettend lief knikte.

Want niet alleen op het Paleis, maar ook daarbuiten is het volop gevolgd én gevierd. Manager bij Met je hart, Sabine Pool, organiseerde in het Humanity House (steenworp afstand van het Paleis) de mogelijkheid om de livestream te volgen. Hier verzamelden tientallen vrijwilligers (en ambassadeurs) zich om niets te missen en om samen deze prachtige prijs te vieren.

“De selecte groep in het Humanity House, vertegenwoordigen al onze vrijwilligers die zich elke dag opnieuw met heel hun hart inzetten voor kwetsbare ouderen. Deze prijs is voor hen, we zijn ontzettend trots!” aldus Pool.

Foto´s Oranje Fonds - Bart Homburg.