Datum: 26-03-2023 - 14:26
08
me
'19

Pasgetrouwd Noordwijkerhouts stel in nieuw TV-programma 'Vreemdgaan met Filemon'.

Hoe zijn we monogaam geworden en waarom zijn we er zo gehecht aan? In het nieuwe TV-programma 'Vreemdgaan met Filemon' onderzoekt Filemon Wesselink de monogame cultuur waarin wij leven. Het huwelijk is nog steeds de meest populaire samenlevingsvorm, terwijl meer dan één derde het huwelijk niet overleeft. Hoe komen we aan dat dwingende beeld van trouw?....

Moeten we eraan vasthouden of kunnen we het beter loslaten? Van de invloed van Hollywood tot de invloed van monarchie: Filemon neemt het onder de loep in 'Vreemdgaan met Filemon'. 

In deze eerste aflevering wordt er gelijk afgetrapt met een huwelijk van een Noordwijkerhouts stel. Op vrijdag 26 april traden Dirk (Deurmat) van der Voort en Esmée Geerlings voor de ogen van de 'Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand' Mariëtte Bergman-de Ridder en in het bijzijn van familie en vrienden in het huwelijk in de Witte Kerk van Noordwijkerhout. 

Het opgenomen interview van presentator Filemon Wesselink met Dirk en Esmée zal, samen met een impressie van de huwelijksceremonie in de Witte Kerk, worden uitgezonden op vrijdagavond 10 mei om 20.25 uur bij BNNVARA NPO 3.

Filemon zal elke aflevering zijn bevindingen delen met zijn nieuwe vriendin. Lukt het om een open gesprek te voeren over dit kwetsbare onderwerp? Welk contract zullen zij uiteindelijk met elkaar aangaan? Filemon: ‘Ik ben sinds kort weer verliefd en dan is iedereen monogaam, maar hoe lang duurt zoiets? Is monogamie nog wel een logisch streven anno 2019? Ik ga er vol induiken.’

Iedere aflevering zijn er verschillende koppels die vanuit hun bed reflecteren op de aard van hun relatie; hoe pakt monogamie uit in de praktijk? Verschillende filosofen en biologen vertellen over vreemdgaan; waarom en hoe doen we dat. En hoe zit het met jaloezie? Ook volgt Filemon een stel dat in relatietherapie gaat omdat hij niet kan ophouden met vreemdgaan en zij daar aan onderdoor gaat.

In Portugal bezoekt Filemon de commune Tamera. Vandaag de dag is het een gemeenschap van zo’n 200 mensen die werken aan een wereld vrij van geweld en oorlog en leven in een vorm van ‘vrije liefde’. Dit betekent dat je met iedereen een relatie mag aangaan. Er zijn geen regels over seksuele keuzes of oriëntatie, zolang iedereen binnen de gemeenschap maar is vrijgemaakt van leugens en bedrog.

Tot slot steekt Filemon zijn licht op bij zijn collega’s, hoe gaan BN’ers om met monogamie? Wekelijks staan de bladen er vol mee, welk moraal hangen zij aan? Vreemdgaan met Filemon is een vierdelige serie over vreemdgaan, jaloezie en alternatieve levensstijlen.

Foto Michel Schnater (Filemon Wesselink) en foto PR Witte Kerk.