Datum: 28-05-2023 - 05:01
18
apr
'19

Jan en Aad 50 jaar hardlopend van start naar finish.

Dit jaar gaan ze het meemaken dat zij maar liefst 50 jaar geleden zijn begonnen met hardlopen. Jan Koot uit Lisse liep in februari 1969 zijn eerste wedstrijd tijdens de AVRO Cross in Hilversum en Aad Anthonissen uit Noordwijkerhout deed in maart 1969 voor het eerst mee aan een strandloop georganiseerd door De Spartaan en IJsclub Noordwijkerhout aan de Langevelderslag in Noordwijk....

Ze hadden direct de smaak te pakken want zij zijn daarna nog vele malen aan de start verschenen van ontzettend veel wedstrijden. Jan heeft het allemaal bijgehouden en zijn teller staat al boven de 1500 deelnames waaronder 275 halve en 6 hele marathons. Het staat allemaal beschreven met daarbij vermeld de afstand, organisatie, locatie en gelopen eindtijd. De kilometerteller staat inmiddels op circa 50.000.

Aad hield het ook bij in zijn eerste jaren maar is daarmee gestopt. Achteraf heeft hij daar wel wat spijt van maar de herinnering aan al die lopen is er niet minder om. Hij liep alle Marathons van de Bollenstreek mee die in de jaren zeventig en tachtig in zijn woonplaats met groot succes werden georganiseerd.

Ook in wegwedstrijden zoals de Zilveren Molenloop in Leiden, de CPC van Den Haag, hele en halve marathons in Amsterdam, Apeldoorn en Rotterdam etc. etc. etc. scoorden beide atleten uitstekende eindtijden. In totaal kwam Aad tot een aantal van 11 marathons met een snelste tijd van 3.20.13 uur. Dat gebeurde op 4 februari 1978 in Apeldoorn.

Jan zijn snelste tijd op deze afstand staat op 3.42.00 uur gelopen op het circuit van Zandvoort in 1975. Maar liefst 10 rondjes moest hij daarvoor afleggen. In de jaren 70 en 80 was het strandlopen bijzonder populair en in vrijwel elke badplaats werden de lopen georganiseerd waarin zij beide vele malen van start zijn gegaan.

In Noordwijk wordt al sinds 1971 een strandloop-competitie georganiseerd door StarBalm strandlopen waaraan Aad nog steeds met veel plezier aan mee doet. Jan was deelnemer aan de legendarische strandloop over maar liefst 50 km van IJmuiden naar Noordwijk en terug. Ook bij de 35 km lange strandloop van Scheveningen naar Hoek van Holland v.v. was hij van de partij.

Gezamenlijk stonden Jan en Aad aan de start van de eerste halve marathon van Nederland. Jan kan zich feilloos herinneren dat de datum van deze spectaculaire wedstrijd plaatsvond op 18 maart 1972 op het strand en in de duinen van Scheveningen. Als de dag van gisteren weet Jan zich nog te herinneren dat hij met de NSL in 1973 in een stampvolle bus naar Egmond aan zee is gegaan om daar mee te doen aan de plaatselijke strandloop.

I.v.m. met de oliecrisis mochten er op zondag geen auto’s rijden maar de bus was een uitstekend alternatief. Op 6, 7 en 8 augustus 1981 werd door de NSL in Noordwijkerhout i.v.m. het 750 jaar bestaan van de gemeente een non stop estafette over maar liefst 750 km georganiseerd. Het spektakel duurde 48 uur en beide atleten droegen ook hier hun steentje aan bij.

Ook aan regiowedstrijden werd veelvuldig deelgenomen maar het kwam geregeld voor dat Aad niet voorkwam op de deelnemerslijst omdat hij was betrokken bij de organisatie of actief was als speaker. In 2013 is hij daarmee gestopt om zich alleen nog maar bezig te houden met hardlopen. Prijzen werden er nooit gewonnen maar het meedoen stond altijd voorop.

Als herinnering werden ontelbare medailles, kleine bekers en standaards in de wacht gesleept die een vooraanstaand plekje in huis kreeg. Ook vele hardloopshirts en van alles en nog wat werd dankbaar in ontvangst genomen. Als toenmalig lid van de NSL deden zij altijd mee met de clubkampioenschappen en werden mooie prestaties behaald.

Nog steeds zijn beiden actief in o.a. het Zorg en Zekerheid circuit en Jan houdt ook nog steeds vol om jaarlijks met het SPOC, een hardloopcompetitie in de bollenstreek, mee te doen. Op 20 juni as. hoopt hij de leeftijd van 80 jaar te bereiken. Daar tegenover is Aad nog een jonkie met zijn 65 jaar.

Op 28 april willen zij samen tijdens de Omloop van Noordwijkerhout in gesponsorde shirts van Melman Herenmode Sassenheim en L.J. Sport de 10 km te volbrengen. Een prachtig jubileum zal dan behaald gaan worden. Een gouden tijdperk waar Jan en Aad bijzonder trots op zijn. Dat het nog maar een mooi vervolg mag krijgen.