17
apr
'19

Raamwerk project 'Hafakker Bloeit' met aanleg van bloemrijke border van start gegaan. (foto's)

Afgelopen weekend waren het de Nationale Bijenteldagen en worden herhaalt op zaterdag 21 april en zondag 22 april. Op deze dagen wordt er extra aandacht gegeven aan de wilde bijen, vlinders en andere bloem-bestuivers. Deze aandacht is nodig, omdat er te weinig plekken zijn waar zij eten kunnen vinden en kunnen nestelen. Veel mensen...

hebben tegels in hun tuinen, gemeentes maaien het gras met regelmaat en veel planten worden gezien als onkruid. Het gevolg is dat we steeds minder wilde bijen, vlinders en andere bloem-bestuivers zien in de natuur, dit heeft ook gevolgen voor de mens. Deze dieren sterven uit, planten sterven uit en planten worden niet meer bestoven, hierdoor is ook een toekomstig voedseltekort voor de mens niet uitgesloten. Tijd voor actie dus!

Het nieuwe project 'Hafakker Bloeit' van het Raamwerk in Noordwijkerhout onderzoekt de mogelijkheden om de Hafakker-wijk meer kleur te geven d.m.v. de juiste beplanting met planten die bestuivers aantrekt.

De initiatiefnemers van dit Raamwerk project, Jaime Kortekaas, Judith Wolterink en Kees Doornekamp onderzoeken niet alleen deze mogelijkheid, maar willen hier ook een educatief doel aan koppelen, zodat bijvoorbeeld wandelen in de wijk de Hafakker een leuke beleving is voor iedereen.

Hoe mooi zou het zijn als de wijk Hafakker een mooi lang lint van bloeiende en bestuivende borders met informatiepanelen daarover gaat worden. Woensdagmiddag 17 april in men van start gegaan door een stukje grond op de Hafakker in te richten met een bloeiende border zodat iedereen deze zomer de hopelijk mooie resultaten kan gaan zien.

Met de hulp van een flink aantal enthousiaste bewoners, medewerkers en huurders van de Hafakker is er met veel bloeiende plantjes een mooie bloemrijke border aangelegd voor het Centraal Bureau op de Strandwal. Vervolgens zijn er ook nog eens handenvol bloemzaadjes uitgestrooid in de border en kregen alle aanwezigen een zakje bloemzaad mee naar huis om de eigen tuin ook te voorzien van een mooie bloeiende en insect-vriendelijke border.

Foto's BON.