14
feb
'19

Zonnebloemgasten genieten van een bijzonder diner in de KTS. (foto's)

Het projectvoorstel van de Zonnebloem Noordwijkerhout dat door Joke Hulsbosch werd bedacht en ingebracht bij de Jeugdgemeenteraad in november 2018 en waarvoor door de jeugdraadsleden € 500,00 beschikbaar werd gesteld, is dinsdagavond 12 februari een groot succes gebleken. Die namiddag, tegen de klok van half vijf, kwamen 45 gasten van de Zonnebloem...

door vele vrijwilligers gereden, bij Teylingen College locatie KTS in Voorhout aan. Restaurant De Jonge Garde was in een mooi en sfeervol in gereedheid gebracht door leerlingen in opleiding van de KTS. 

Deze middag waren, vanaf half twee, in de keuken van de KTS leerlingen bezig in een, anders dan anders maar juist bijzonder leuke situatie. Zeven leerlingen van de Internationale Schakel Klas, kortweg de ISK genaamd, waren gekoppeld aan zeven leerlingen van de KTS en zij maakten onder leiding van docenten en met begeleiding vanuit de ISK alles in gereedheid voor het diner voor de gasten van de Zonnebloem uit Noordwijkerhout.

Een diner met internationale ingrediënten, want dat was de opzet van dit speciale projectdiner. Leerlingen van de ISK, die nog maar kort woonachtig zijn in Nederland, mochten iets van hun eigen achtergrond in het diner verwerken. Zo waren er bijvoorbeeld een Russische salade, een oosters kerriesoepje, Franse aardappelgratin en passievruchten uit Kenia.

Ook de kaart voor dit projectmenu was keurig internationaal verzorgd door de KTS en ISK en lag voor de gasten klaar op de fraai gedekte tafels. De gasten en enkele vrijwilligers schoven graag aan voor dit diner. De gezelligheid was er direct en genoten zij van alles wat werd geserveerd door de leerlingen van de KTS, maar niet eerder dan dat de voorzitter van de Zonnebloem, René van Rijnberk, dit diner had ‘geopend’ en het Restaurant De Jonge Garde hartelijk had bedankt voor de geweldige gastvrijheid voor dit bijzondere diner.

De gasten lieten zich alles bijzonder goed smaken en spraken met elkaar over de niet alledaagse lekkernijen op het bord. En hoe leuk dat de koks het toetje hielpen uitserveren! Gezelligheid kent geen tijd en dat bleek ook nu. De vrijwilligers die de gasten weer op kwamen halen, zaten al keurig te wachten in de gang. Gelukkig kregen zij een kopje koffie aangeboden om de tijd van wachten te veraangenamen.

Intussen werd in het restaurant naar de afsluiting gewerkt met een kopje koffie of thee toe, met daarbij heerlijke zoete en bijzondere lekkernijen. Maar geen einde zonder een woord van dank aan iedereen die aan dit diner medewerking had verleend en in het bijzonder uiteraard de leerlingen en begeleiding van de Internationale Schakel Klas.

Zij kwamen in het restaurant om de hartelijke dank in ontvangst te nemen en nog even contact te leggen met de gasten en vrijwilligers van de Zonnebloem. En dat contact verliep prima, mede door de lessen Nederlandse taal in de ISK, waarmee deze leerlingen zoveel makkelijker hun weg zullen kunnen vinden in het reguliere onderwijs binnen de Nederlandse samenleving.

De ISK vond het op hun beurt een geweldig goede actie om hun leerlingen op deze manier kennis te laten maken met dit ‘keukenonderwijs’ en het contact met De Zonnebloem en haar gasten en vrijwilligers. Een prima manier van integreren. 

De KTS met Michiel van Rossen als contactdocent verdient alle lof voor de inzet om dit ‘Jeugdgemeenteraad Noordwijkerhout / Zonnebloem Noordwijkerhout / KTS / ISK’, dit kortom ‘Internationale Diner’ te kunnen realiseren. Een initiatief dat navolging kan krijgen en waaraan de jeugd van de Jeugdgemeenteraad met de financiële ondersteuning in november vorig jaar, een prima keuze blijkt te hebben gemaakt.

Foto's PR