Datum: 29-03-2023 - 13:13
09
jan
'19

Leerlingen Hirado Japan en Leeuwenhorst op bezoek bij burgemeester Hermans-Vloedbeld. (foto's)

Afgelopen weekend landde er een vliegtuig vanuit Japan op Schiphol met daarin 12 leerlingen en begeleiding uit Hirado. Daarmee werd een nieuwe uitwisseling gestart tussen het Teylingen College Leeuwenhorst en verschillende highschools uit de stad Hirado in Japan. Deze uitwisseling gebeurd op basis van de stedenband Noordwijkerhout-Hirado. De Nederlandse en Japanse...

leerlingen voeren samen in 11 dagen projecten uit op het gebied van o.a. muziek, sport en cultuur. De 12 Japanse leerlingen verblijven bij Noordwijkerhoutse gastgezinnen. Naast de gezamenlijke lesuren staat er ook culturele uitwisseling op het programma. De Nederlandse en Japanse leerlingen laten elkaar kennis maken met de verschillende culturen, zoals de verschillende feesten en gebruiken in beide landen.

Er is door de Stichting Stedenband Hirado met voorzitter Bart de Haas en het Teylingen College Leeuwenhorst voor het achtste keer een uitdagend programma samengesteld. Het intensief samenwerken en samenleven van de leerlingen bij de diverse uitwisselingen in de afgelopen jaren, heeft een sterke onderlinge band gegeven, zowel in Hirado als in Noordwijkerhout.

Op woensdagochtend 9 maart stond het traditionele bezoek aan Woonzorgcentrum Munnekeweij in Noordwijkerhout op het programma. Voor een verslag met foto's en een filmpje: klik hier. 

Bezoek aan burgemeester Hermans-Vloedbeld van de nieuwe Gemeente Noordwijk.
De stad Hirado en de gemeente Noordwijkerhout hebben al jaren een stedenband en de nieuwe Gemeente Noordwijk had bij de fusie al aangegeven de stedenband met Hirado graag te willen voortzetten. Een ontmoeting met burgemeester Hermans-Vloedbeld van Noordwijk mocht bij het huidige bezoek dan ook niet ontbreken.

De Japanse studenten waren samen met de leerlingen van Leeuwenhorst woensdagochtend om 11.45 uur te gast op het gemeentehuis in Noordwijk en werden welkom geheten door de burgemeester. Het welkomstwoord werd vertaald door de aanwezige Japanse tolk. Uiteraard hoort bij het bezoek ook een cadeau.

De gasten uit Japan ontvingen uit handen van burgemeester Hermans-Vloedbeld en wethouder Sjaak van den Berg de nieuwe gemeentevlag. Tot en met woensdag 16 januari vinden er nog allerlei activiteiten plaats voor de Japanse gasten. Donderdag 17 januari vliegt men weer terug naar Hirado in Japan.

Woensdagavond 16 januari zijn The Final Presentations in het Teylingen College en deze worden bijgewoond door o.a. een vertegenwoordiging van de Japanse ambassade in Den Haag, vertegenwoordiging van B&W van de Gemeente Noordwijk, bestuur van de Nederland Japan Vereniging en oud-burgemeester Gerrit Goedhart.

Foto's BONWK en groepsfoto Willem Krol.