07
sep
'12

Wethouder De Haas opent Wereld Alzheimer Dag bij woonzorgcentrum Topaz Munnekeweij.

In samenwerking met Alzheimer Nederland verzorgt woonzorg- centrum Topaz Munnekeweij op 21 september a.s. activiteiten in het kader van Wereld Alzheimer Dag. Wethouder B.J.M. de Haas opent het evenement. ‘Bewegen op muziek’ is het thema en vanaf 13:45 uur kunnen belangstellenden terecht...

in het woonzorgcentrum aan de Via Antiqua 25 in Noordwijkerhout. De eindtijd van deze middag zal 16.30 uur zijn.

Het is voor het eerst dat Topaz Munnekeweij aansluit bij dit wereldwijde evenement dat vooral gericht is op mensen met dementie en hun naasten. Munnekeweij doet dat door aanwezigen te laten bewegen op muziek.  De workshop ‘bewegen op muziek’ wordt gegeven door Joke van der Heijden van Action4Vitality. Voorts kunnen  bezoekers van de Wereld Alzheimer Dag in het woonzorgcentrum terecht bij een informatiestand met diverse brochures, boeken en naslagwerken. Medewerkers van Topaz Munnekeweij staan bezoekers graag persoonlijk te woord. De muzikale omlijsting van de middag wordt verzorgd door zanger Paul Sellers.

Dementie is een ziektebeeld dat zich kenmerkt door een geleidelijke achteruitgang van het geestelijk functioneren. De aandoening wordt meestal geassocieerd met geheugenstoornissen, maar de ziekte gaat gepaard met meerdere klachten. Zo is bij dementie het uitvoeren van allerlei dagelijkse vaardigheden verstoord, net als de spraak of het besef van tijd. Het karakter en gedrag van de patiënt verandert en er treden stemmingswisselingen op. De ziekteverschijnselen kunnen zo ernstig zijn dat de patiënt in zijn dagelijks leven wordt belemmerd. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt, is 20 procent. In Nederland hebben ruim 230.000 mensen dementie. Hiervan zijn 12.000 mensen jong dementerend (jonger dan 65 jaar).