Datum: 09-02-2023 - 13:48
18
okt
'18

Gemeente Noordwijkerhout maakt energiebesparing bij bedrijven inzichtelijk.

Gemeenten in de regio hebben zich gecommitteerd om energiebesparing bij bedrijven te stimuleren. Dit doen zij door samen met Omgevingsdienst West-Holland een gratis energiescan met monitoring aan te bieden aan deze doelgroep. De gemeenten bepalen zelf hoeveel energiescans zij inkopen en waar zij de energiescans voor inzetten. Het project, dat in 2017 gestart is, is een succes....

Tot nu hebben 239 bedrijven in de regio gebruik gemaakt van dit aanbod. De gemeente Noordwijkerhout sluit zich nu ook aan bij dit project.

Gratis energiescan MKB
Bedrijven zijn continu bezig met kostenbesparing. Op hun energierekening valt óók te besparen. Bedrijven die zich hebben aangemeld voor een gratis energiescan krijgen bezoek van het adviesbureau Energiepartners of Klimaatroute, afhankelijk van de grootte van het bedrijf. Het adviesbureau brengt samen met het bedrijf de energiesituatie in kaart.

Zo krijgt het bedrijf inzicht in het energieverbruik, energiestromen en het energielabel. Na deze scan ontvangt de bedrijf een advies op maat (adviesrapport) waarin staat hoe zij hun energieverbruik kunnen verminderen. Daarnaast krijgen de grotere bedrijven toegang tot een online tool om hun energieverbruik twee jaar te monitoren.

Wethouder Bilars op bezoek bij Noordermeer Woning en Projectinrichting
Woensdag 17 oktober liepen Martijn Bilars (wethouder Duurzaamheid gemeente Noordwijkerhout) en Cees van Mullem (afdelingshoofd Omgevingsdienst West-Holland), mee tijdens een energiescan bij Noordermeer Woning en Projectinrichting. Pieter Noordermeer is een enthousiaste ondernemer en heeft al wel maatregelen getroffen om energie te besparen, zoals het aanbrengen van LED verlichting, “Dit heeft al veel geld opgeleverd” aldus Pieter Noordermeer.

Met behulp van de energiescan wil hij kijken of er niet nog meer mogelijk is, bijvoorbeeld op het gebied van verlichting en zonnepanelen. Anneloes Spit (adviseur Klimaatroute) gaf aan dat deze duurzame energieopwekkende oplossingen zeker worden meegenomen in het advies.

Martijn Bilars: “Wij staan met z’n allen voor een enorme duurzaamheidsopgave met de energietransitie. Maar, we moeten samen deze transitie nog wel in gang zetten. Door energiescans voor bedrijven te faciliteren verwacht de gemeente Noordwijkerhout energiebesparing bij bedrijven aan te jagen. Tenslotte, maar zeker zo belangrijk, werkt het kostenbesparend voor bedrijven. Zij kunnen hierdoor slimmer en concurrerender ondernemen.”

Foto PR.