Datum: 02-10-2023 - 17:38
07
okt
'18

Jan van Parera ontvangt Victorkruis op het jaarlijkse Victorfeest. (foto's)

Op zondagochtend 7 oktober werd het Victorfeest gevierd in de St. Victorkerk en deze feestelijke viering, met als thema: Wees Welkom - Wees een gastvrije kerk!, werd voorgegaan door pastor Owel. Het herenkoor Sint Caecilia ondersteunde de viering met zang. Het Victorfeest is het jaarlijkse feest van de patroonheilige van de kerk. Op deze dag wordt ook ieder jaar aan een parochiaan het Victorkruis...

uitgereikt vanwege zijn of haar bijzondere inzet voor de Victor-gemeenschap. Dit jaar werd het Victorkruis, tot zijn eigen verrassing, opgespeld bij de heer Jan van Parera die ook een koorlid is van het herenkoor Sint Caecilia.

Pastor Owel gaf in een toespraak aan dat veel van de werkzaamheden die Jan in de afgelopen 20 jaar voor de Victorparochie heeft gedaan vaak ook heel zichtbaar zijn. Zo heeft Jan het ontwerp gedaan voor het altaar, de preekstoel en de meubels op het priesterkoor. Maar liefst 300 herdenkingskruisjes gemaakt en het tegeltableau boven de hoofddeur gemaakt. De zand en schelp opslagbakken gemaakt en de urnenmuren getekend en gemetseld op de begraafplaats.

Maar ook iets minder zichtbaar maar niet minder belangrijk heeft Jan in de afgelopen jaren zijn steentje bijgedragen aan het regelmatig verhogen van graven na verzakkingen en heeft hij de vloer in de opkamer van de pastorie vernieuwd. De balken van de klokkenstoel in het verleden gerepareerd en de kerkzolder opgeruimd. Tevens is hij in al die jaren geregeld aan het werk geweest voor allerlei onderhoudswerkzaamheden aan het Victorhuis en het mortuarium.

Pastor Owel gaf daarom ook aan dat Jan het Victorkruis ten zeerste heeft verdiend voor al deze werkzaamheden voor de Victorparochie, maar de pastor moest van Jan nog wel aangeven dat hij dit nooit allemaal alleen heeft kunnen doen zonder hulp van heel veel andere mensen. Zijn vrouw Bep kreeg een prachtige bos bloemen voor het geregeld missen van Jan bij al die werkzaamheden voor de kerk.

Na afloop van de viering werd het feest onder het genot van een kopje koffie voortgezet in het Victorhuis en kreeg iedereen de gelegenheid om de ontvanger van het Victorkruis, Jan van Parera, te feliciteren. Het Victorfeest kreeg dit jaar nog een extra feestelijk tintje met een vertrouwd geluid. Na het plaatsen in de afgelopen tijd van een nieuwe klokkenstoel in de kerktoren, kan iedereen vanaf vandaag weer het vertrouwde geluid van de kerkklokken horen.

Foto's BON.