Datum: 28-05-2023 - 05:27
23
sep
'18

Groepen 8 Victorschool krijgen gastlessen voor de jeugdgemeenteraad.

Afgelopen donderdag hebben Astrid Warmerdam (CDA), Lisa Wouda (D66) en Bouke Geerlings (CDA) aan de leerlingen van de beide groepen 8 van de Victorschool gastlessen gegeven over de lokale democratie. Deze lessen zijn de start van de jeugdgemeenteraad, waarbij de leerlingen van groep 8 van alle scholen in de gemeente Noordwijkerhout een bedrag van € 1000,- mogen verdelen onder...

verschillende goede doelen. Tijdens de lessen kregen de leerlingen een algehele introductie over de lokale democratie, zoals wat is het verschil tussen een wethouder en een raadslid, welke politieke partijen vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad en uiteraard de naderende fusie per 1 januari. 

Al snel bleek toch ook dat diverse leerlingen al vrij veel wisten van de lokale democratie en ze werden ook enthousiast van het vooruitzicht dat ze binnenkort een besluit mogen nemen over de voorstellen van de goede doelen.

Aan de hand van stellingen kwamen de leerlingen ook te weten dat niet de burgemeester de baas is van de gemeente, maar de gemeenteraad. Ook weten de leerlingen waarom een gemeenteraad altijd bestaat uit een oneven aantal en dat de gemeenteraad besluiten mag nemen over de thuiszorg en de fietspaden in de gemeente.

Volgende week krijgen de leerlingen uitleg over hoe een vergadering werkt in een gemeente, hoe je debatteert met andere leerlingen en welke rollen er te verdelen zijn tijdens een vergadering. Op een later moment wordt ook bekend gemaakt over welke voorstellen de leerlingen een besluit moeten nemen om het bedrag van € 1000,- te verdelen.

Alle verenigingen in de gemeente hebben nog de kans om een voorstel voor financiering in te delen, neem hiervoor contact op met de griffier.

Foto's boven Jeugdgemeenteraad 2017 BON.