Datum: 26-09-2023 - 18:19
15
jun
'18

Rijnland zet opnieuw waterstofperoxide in tegen blauwalg Oosterduinse Meer.

Het Oosterduinse Meer in Noordwijkerhout kampt momenteel met blauwalg. Daarom wordt op 19 juni sterk verdunde waterstofperoxide aan het water toegevoegd. In 2016 is de blauwalg in het Oosterduinse Meer op een zelfde wijze met succes bestreden. Door de vorming van blauwalgen is de waterkwaliteit in de plas niet altijd even goed...

Daardoor geldt vaak een zwemwaarschuwing of negatief zwemadvies. Om de kans op een probleemloos zwemseizoen te vergroten, wordt waterstofperoxide ingezet.

Vierjarig onderzoek
In 2016 is de plas voor het eerst behandeld met waterstofperoxide. Toen verdwenen bijna alle blauwalgen en kon er ongeveer 10 weken zonder problemen worden gezwommen. Vorig jaar was behandeling niet nodig, omdat er bijna geen blauwalgen in de plas aanwezig waren.

Momenteel geldt voor de plas een negatief zwemadvies en is behandeling wel nodig. De behandelingen zijn onderdeel van een vierjarig onderzoek samen met Universiteit van Amsterdam, Arcadis, Kemira en de gemeente Noordwijkerhout en wordt gefinancierd door NWO Toegepaste en Technische Wetenschappen.

Boot met injectiearmen
De behandeling wordt, afhankelijk van de weersomstandigheden, op 19 juni gestart (bij veel wind, regen of onweer wordt niet gevaren). Injectiearmen op een speciaal daarvoor ontworpen boot voegen de waterstofperoxide aan het water toe. De behandeling duurt ongeveer één dag.

Plas tijdelijk gesloten
Tijdens de behandeling en de dag erna is de plas gesloten. Zwemmen is dan niet toegestaan. Tijdens de proef wordt de waterkwaliteit en het effect van de behandeling nauwlettend in de gaten.

Geen risico voor gezondheid
Waterstofperoxide doodt in zeer lage concentraties specifiek blauwalgen. Blauwalgen missen een stof waarmee ze waterstofperoxide kunnen afbreken. Andere algen hebben deze stof wel en zijn daardoor ongevoelig voor het waterstofperoxide.

De concentratie waterstofperoxide die aan de plassen wordt toegevoegd, is zo laag dat er geen risico bestaat voor de gezondheid van mens en dier. Het waterstofperoxide breekt binnen ongeveer één tot twee dagen volledig af tot water en zuurstof. Dus ook in het milieu blijft niets van de stof over.

Ziek van de blauwalg
Blauwalgen zorgen jaarlijks voor veel overlast voor zwemmers en recreanten. Ze kunnen een drijflaag vormen en giftige stoffen produceren. Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden wanneer ze hiermee in aanraking komen. Ook honden zijn er gevoelig voor. Als een drijflaag gaat rotten, kan dit voor stankoverlast zorgen.

Meer informatie over het Oosterduinse Meer en de proef met waterstofperoxide: 
www.rijnland.net/oosterduinsemeer.

Tekst: Hoogheemraadschap van Rijnland.

Foto's eerder uitvoering 2016 BON.