Datum: 27-10-2021 - 19:43
16
aug
'12

Provincie waarschuwt wederom voor blauwalg in het Oosterduinsemeer.

Met een mooi en zonnig weekend in het vooruitzicht moet de provincie ZH helaas toch weer een waarschuwing afgeven voor de aanwezigheid van blauwwier (blauwalg) in het Oosterduinsemeer (Comomeer). De provincie meet geregeld de waterkwaliteit bij...

het strand van de surfschool en bij de camping aan het meer. Men constateerden op beide plaatsen de aanwezigheid van blauwalg en dat kan huidirritatie en maag-/darmklachten opleveren.

Sommige mensen kunnen na het zwemmen in natuurwater bepaalde gezondheidsklachten krijgen. Veelvoorkomende klachten zijn allergische reacties, (zwemmers)jeuk, hoofdpijn, misselijkheid, braken, maagkramp, koorts of diarree. De oorzaak voor deze klachten kan liggen in wieren, bepaalde planten, rupsen of bacteriën die voorkomen in of vlakbij het water. Blauw- en roodwieren en botulisme 'zijn bekende veroorzakers van klachten, maar ook ontlasting bevat bacteriën die voor mensen schadelijk zijn.

Het is onverstandig natuurwater in te slikken. Direct na het zwemmen douchen en goed afdrogen verkleinen de kans op huidirritatie. Ga direct naar de huisarts als er gezondheidsklachten optreden na het zwemmen. Zie ook de site van de provincie Zuid-Holland over de kwaliteit zwemwater, klik hier.