Datum: 01-02-2023 - 09:54
05
mrt
'18

Teylingen College Leeuwenhorst een wereldschool.

Deze week heeft Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout maar liefst vijf verschillende uitwisselingsprojecten lopen. Er zijn gasten uit Finland, Hirado Japan, Spanje en Noorwegen op bezoek, terwijl er een groep Leeuwenhorsters in Duitsland te gast is...

YET
Vorige week zaterdag arriveerden 25 Finse leerlingen voor het internationale theaterproject van de school: Youth, Europe and Theatre (YET). Samen met hun Nederlandse partners hebben zij de hele voorjaarsvakantie hard gewerkt om uiteindelijk a.s. woensdag en donderdag een mooie voorstelling op de planken te kunnen zetten. 

Het stuk is deze keer gebaseerd op het verhaal van Anne Frank. Het is iedere keer een klein wonder dat er in zo’n korte tijd een complete voorstelling, met alles er op en er aan, uit grond gestampt kan worden. Ook deze keer belooft het een indrukwekkende presentatie te worden.

Japan
De jaarlijkse uitwisseling met Hirado, Japan vindt voor de 6e keer plaats. Deze uitwisseling is voortgekomen uit de zusterband tussen Noordwijkerhout en Hirado. In oktober zijn de Nederlandse leerlingen in Hirado op bezoek geweest en nu vindt het tegenbezoek plaats. Voor de deelnemers is het een prachtige, ingrijpende ervaring om 12 dagen lang in een totaal andere cultuur te worden ondergedompeld.

Noorwegen en Spanje
Maandag kwamen de Spaanse leerlingen aan en dinsdag volgde de Noorse delegatie. Zij volgen elk een eigen programma. De Nederlandse leerlingen zijn in oktober al in Noorwegen op bezoek geweest en in april gaan er een groep naar Alicante, Spanje.

Bij alle uitwisselingen gaat het om het zo goed mogelijk kennis maken met de andere cultuur. Dat is dan ook het uitgangspunt voor de afzonderlijke programma’s. En natuurlijk verblijven de leerlingen altijd in gastgezinnen: een rijke ervaring.

Duitsland
Voor het programma Schulbrücke reist men naar Duitsland waar leerlingen uit 8 andere landen elkaar ontmoeten. Zij buigen zich daar intensief over allerlei vraagstukken die met Europa te maken hebben. Leeuwenhorst leerlingen behoren tot de beperkte groep deelnemers die hiervoor uitgenodigd worden.

China
Het uitwisselingsprogramma van Leeuwenhorst groeit nog steeds. Voor volgend jaar staat China ook op het programma. Het is uiteindelijk de bedoeling dat elke leerling een keer de kans krijgt zo’n geweldige ervaring op te doen.

Foto's PR.