Datum: 04-12-2021 - 23:45
03
aug
'12

Daar gaan we weer, blauwalg in het Oosterduinsemeer.

In verband met de aanwezigheid van blauwwier (blauwalg) in het Oosterduinsemeer (Comomeer) geeft de provincie ZH een waarschuwing voor het meer af. De provincie heeft de waterkwaliteit gemeten bij het strand van de surfschool en bij de camping aan het meer....

Men constateerden op beide plaatsen de aanwezigheid van blauwalg en dat kan huidirritatie en maag-/darmklachten opleveren.

Sommige mensen kunnen na het zwemmen in natuurwater bepaalde gezondheidsklachten krijgen. Veelvoorkomende klachten zijn allergische reacties, (zwemmers)jeuk, hoofdpijn, misselijkheid, braken, maagkramp, koorts of diarree. De oorzaak voor deze klachten kan liggen in wieren, bepaalde planten, rupsen of bacteriën die voorkomen in of vlakbij het water. Blauw- en roodwieren en botulisme 'zijn bekende veroorzakers van klachten, maar ook ontlasting bevat bacteriën die voor mensen schadelijk zijn.

Het is onverstandig natuurwater in te slikken. Direct na het zwemmen douchen en goed afdrogen verkleinen de kans op huidirritatie. Ga direct naar de huisarts als er gezondheidsklachten optreden na het zwemmen. Zie ook de site van de provincie Zuid-Holland over de kwaliteit zwemwater, klik hier.