Datum: 25-09-2023 - 02:27
12
feb
'18

Busje komt zo...het motto in de vastentijd Parochie Sint Maarten.

Na Carnavalsdinsdag, als het gedaan is met het feestgedruis, beginnen de 40 dagen voorbereiding op Pasen. Naast de bezinning op eigen gedrag wordt er in die tijd traditiegetrouw ook gekeken of er wat voor een ander kan worden gedaan. Even minderen voor een ander. In de parochie Sint Maarten...

waaronder de St, Victorkerk en de St. Jozefkerk in Noordwijkerhout, wordt in de vastentijd al enige jaren actie gevoerd voor een project in Oyugis, Kenia. De Fraters van Tilburg zijn daar in 1996 een project gestart het Oyugis Integrated Project (O.I.P.) om AIDS te bestrijden en de meer dan 2000 wezen van de AIDS slachtoffers te helpen een bestaan op te bouwen.

Vanaf 2014 slaagt de parochie er elk jaar in een belangrijke bijdrage te leveren aan dit project. Van eenvoudige en bruikbare levensbehoeften tot bijdragen in studiefondsen. In 2016 heeft de parochie het mogelijk gemaakt om een waterput te slaan en een slaapzaal en bibliotheek op te knappen. Doordat het geld via de fraters van Tilburg veilig naar Kenia gaat, zijn we ervan verzekerd dat de gehele opbrengst ten goede komt aan het project.

Dit jaar gaat de parochie opnieuw aan de slag voor Oyugis. En wel voor een (tweedehandse) bus met een capaciteit van 30 personen, die het vervoer van de scholieren en de diverse andere groepen kan verzorgen naar verschillende bestemmingen.

Nu gaat dat vaak te voet, dat kost veel tijd en is niet erg veilig. Ook voor bezoek aan bijvoorbeeld het ziekenhuis gaat de bus dienst doen. We hopen op een opbrengst van €17.000,-, met de aanvulling van de Vastenactie kan dan €25.500,- besteed worden.

In alle parochiekernen zijn er activiteiten gedurende de vastentijd om geld in te zamelen: er zijn verkopen van planten en bloemen, paasbroden, wijn, bewaarengeltjes, paraplu’s etc. Er zijn solidariteitsmaaltijden en er is een fancy-fair. Iedere parochiekern heeft een eigen programma maar er zijn ook een aantal gezamenlijke acties.

Die acties betreffen: de zo langzamerhand traditionele wandeling op zaterdag 3 maart in de Amsterdamse Waterleidingduinen o.l.v. diaken Bertijn Prins en een spannende golfwedstrijd op zaterdag 24 maart op Tespelduyn. Wie gaat er met de eerste Sint Maarten bokaal aan de haal? Bijzonderheden vindt u op de website van parochie Sint Maarten: www.parochiesintmaarten.nl.

Foto PR