Datum: 04-02-2023 - 16:51
08
feb
'18

Plaatsing van 13 Krimlindes rondom de Witte Kerk. (filmpje + update foto's 9-2 > 9.00 uur)

Woensdag 24 januari zijn, na een jarenlange discussie over een nieuwe invulling van het gebied rond de Witte Kerk, alle 21 bomen gekapt rondom de kerk (foto's). Zoals al eerder bekend werd worden ze vervangen door 13 Krimlindes. Deze 35 jaar oude Krimlindes zijn forse bomen en in de loop der jaren...

op de kwekerij negen keer verplant. Om te zorgen dat de wortels van de bomen grondwater kunnen gaan opnemen is er een speciale constructie van de plantplaats ontwikkeld. Deze constructie is noodzakelijk doordat de Witte Kerk op een strandwal ligt waardoor de afstand tot het grondwater groter is dan normaal. 

De Krimlindes (Tilia x euchlora) worden 15-20 meter hoog en hebben een brede, ovale kroon die 10 tot 20 meter breed is. De boom heeft hartvormige, glanzende groene bladeren en bloeit in juni en juli met opvallende lichtgele tuilen die geuren.

In de nacht van woensdag 7 op donderdag 8 februari zijn de 13 nieuwe bomen, wegens ruimtegebruik bij de leverancier, al geleverd en krijgen ze een tijdelijke plek binnen in de tuin van de Witte Kerk. De Krimlindes werden per 2 stuks aangevoerd met een dieplader. Er werd gekozen voor nachtelijk vervoer om het transport sneller te laten verlopen en de overlast in het centrum tot een minimum te beperken. Ook scheelt het in de transportkosten.

Op 19 februari zal begonnen worden met het graven van de plantgaten en het herplanten van de bomen. Dit laatste geschiedt onder toeziend oog van een archeoloog. Het vervangen van de muur, inclusief fundering, rond de Witte Kerk maakt geen onderdeel uit van de werkzaamheden. Dit gebeurt volgens de Gemeente Noordwijkerhout later in het voorjaar.

Klik hier voor een filmpje van de plaatsing.

Nachtfoto's eerste 4 bomen  BON. Update foto's 8-2-18 > 9.00 uur.