21
dec
'17

Bowlen is voor jong en oud, ontspannend maar ook echte topsport

Het is hem gelukt: als allereerste Nederlander heeft Xander van Mazijk goud gewonnen tijdens het WK in Las Vegas afgelopen november. Een unieke gebeurtenis: in zo’n 22 jaar was dat Nederlanders nog niet gelukt. Als we aan bowlen denken, denken we vaak aan een gezellig avondje uit. Misschien in combinatie...

met een lekker hapje eten of als een bedrijfsuitje met collega’s. Bowlen is een laagdrempelige activiteit: iedereen kan het doen of kan het leren. Maar bowlen is dus ook een echte topsport. Daar weten ze bij de Nederlandse Bowling Federatie (NBF) alles vanaf. Al sinds 1962 behartigen zij de belangen van bowlingverenigingen. De NBF organiseert niet alleen competities maar ook opleidingen voor trainers en wedstrijdleiders. In totaal zijn er zo’n 200 bowlingbanen bij de NBF aangesloten.

Bowlen is voor jong en oud. Zo is er ook speciaal voor senioren het WK 50 plus dat dit jaar in München werd gehouden. Om mee te doen aan het WK 50 plus zijn de Nederlanders een lang en uitdagend kwalificatietraject doorgegaan. Het Nederlands team kon niet aan eigen verwachtingen voldoen, zo meldt de Nederlandse Bowling Federatie. Het WK werd gedomineerd door de Amerikanen die negen van de tien medailles wisten te behalen.

Wie een goede training wil volgen kan terecht bij Bowlingvereniging Noordwijkerhout. Wekelijks trainen zij bij All American Bowling aan de Langelaan. Ook Nederlands Dubbelkampioen Jack Edelaar is daar op de baan te vinden. Bowlingvereniging Noordwijkerhout organiseert met regelmaat speciale introductieavonden voor nieuwe leden. Een beetje competitie is altijd leuk, bijvoorbeeld met collega’s. Zo kun je bij All American bowling ook een clinic als teambuilding volgen.

Op het Youtube kanaal van All American Bowling staan verschillende video’s met bowlingtips. Welke bowlingschoenen zijn geschikt? Wat is de beste bal om mee te gooien? In de video’s komen er allerlei vernuftige weetjes aan bod. Aan de trainingen kan iedere liefhebber van de bowlingsport meedoen. De trainingen zijn geheel vrijblijvend en perfect voor een sportieve en recreatieve start van de zondagmorgen.