Datum: 06-10-2022 - 16:12
13
dec
'17

Woningovervallers (4) Duinschooten voorlopig op vrije voeten.

Politiebericht 7 juni 2017: Agenten kregen dinsdag 6 juni 2017 omstreeks 23.30 uur de melding binnen dat vier mannen onder verdachte omstandigheden een woning aan de Duinschooten binnen waren gegaan. Direct werd de omgeving rond de woning door de politie afgezet en hield een politiehelikopter...

de omgeving vanuit de lucht in de gaten. Vier mannen bonkten rond 23.30 uur bij het slachtoffer op de deur. Hierbij riepen ze dat ze van de politie waren. De bewoner vertrouwde de situatie niet en alarmeerde direct de politie. Het viertal wist onder bedreiging van een vuurwapen toch de woning aan de Duinschooten binnen te komen. De mannen waren op zoek naar wiet, maar die werd niet aangetroffen. 

Het slachtoffer had op dat moment een Skypeverbinding met een bekende van hem openstaan. De persoon met wie het slachtoffer kort voor de overval in gesprek was zag de mannen in de woning en alarmeerde ook direct de politie.
omdat er sprake was van één of meerdere vuurwapens, werd direct de omgeving rond de woning afgezet en een arrestatieteam opgeroepen. Ook de politiehelikopter hield vanuit de lucht zicht op de woning.

De vier verdachten verlieten rond 00.30 uur via de achterzijde de woning en sloegen in een gereedstaande bestelauto op de vlucht. Tijdens de vluchtpoging van het viertal zijn meerdere schoten door agenten gelost. Ter hoogte van de Langevelderlaan kwam het voertuig tot stilstand en wilde de verdachten er te voet vandoor, maar werden door het arrestatieteam ter plaatse overmeesterd.

Drie verdachten, een 19-jarige man uit Nieuw-Vennep en twee mannen uit Amstelveen van 20 en 41 jaar zijn overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De vierde verdachte is gewond geraakt, vermoedelijk bij de aanhouding. Het gaat om een 30-jarige man uit Nieuw-Vennep. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis voor behandeling en vervolgens naar het politiebureau.

Update Leidsch Dagblad 13-12-2017.
De rechtbank heeft deze week besloten dat alle vier de verdachten van een woningoverval op de Duinschooten, op de grens van Noordwijk en Noordwijkerhout, hun rechtszaak in vrijheid kunnen afwachten. Een 19-jarige Venneper en een 41-jarige Amstelvener waren wel de enigen die nog vastzaten.

Zij werden net als de twee andere verdachten in de nacht van 7 juni 2017 door een arrestatieteam aangehouden toen ze op de vlucht waren met een busje en dat ging volgens de verdachten met het nodige geweld. Eén van de verdachten heeft aangifte tegen de politie gedaan vanwege het gebruik van ’extreem en disproportioneel geweld’. De rijksrecherche heeft deze zaak al onderzocht en de resultaten zijn bij justitie bekend, maar worden vanwege interne procedures pas later openbaar.

De 30-jarige bestuurder uit Nieuw-Vennep van het busje raakte bij de aanhouding zwaar gewond door politiekogels en mocht zich al eerder buiten de muren van de gevangenis laten behandelen. Een 20-jarige Amstelvener is nog langer op vrije voeten, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

De rechtbank besloot de laatste twee verdachten, op aandringen van hun advocaten, ondanks het zware vergrijp toch tijdelijk vrij te laten, omdat de inhoudelijke rechtszaak niet eerder dan eind mei 2018 plaatsvindt. De schorsing geldt tot het moment van de uitspraak. ,,Misschien is het handig om dan alvast een koffertje mee te nemen’’, aldus de rechter.

Foto's Blik Op Noordwijk.