11
dec
'17

Justitie eist drie jaar cel tegen man die agent probeerde te wurgen in de Zeestraat.

De 38-jarige Leidenaar (nu wonend in Noordwijk) die op 4 augustus 2016 in Noordwijkerhout op het bollenland in de Zeestraat een agent probeerde te wurgen, is destijds zelf ernstig gewond geraakt. In een poging zich te bevrijden loste de agent een schot, waarbij de kogel vitale delen van de belager op...

een haar naar miste. De verdachte moest daarvoor worden behandeld in een ziekenhuis. Enkele weken later werd zijn hechtenis geschorst en sindsdien mag de man de behandeling van zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. Een en ander bleek tijdens een zogeheten pro-formazitting die begin september werd gehouden bij de Haagse rechtbank, waarbij justitie destijds in ieder geval uitging van poging tot doodslag. .

Wat zich vorig jaar nou precies in die vroege ochtend heeft afgespeeld op het land aan de Zeestraat, kwam naar voren tijdens de zaak die op 8 december inhoudelijk werd behandeld. „Het was hij of ik.” Met dat ene zinnetje probeerde de officier van justitie de urgentie aan te geven waarom een agent in de vroege ochtend van 4 augustus 2016 de nu 38-jarige Noordwijker neerschoot.

De agent dacht het leven te laten, omdat de man hem met een nekklem probeerde te wurgen. Hij zag geen andere uitweg dan naar zijn wapen te grijpen. „Voor het eerst had ik het gevoel dat ik nooit meer thuis zou komen en mijn vrouw en kinderen niet meer zou zien”, las een collega een verklaring van de agent bij de rechtbank voor. De officier van justitie oordeelde dat de agent ’voor de rest van zijn leven is getekend’.

Bij toeval speelde de worsteling zich binnen het bereik van een camera af maar zelfs na bewerking bleven de beelden donker en uiterst vaag. De raadsman van de verdachte meende te zien dat de agent stond en dus nooit gewurgd kon zijn. De officier zag de op zijn knieën zittende Noordwijker na het schot op zijn rug vallen. 

Wat wel uit de beelden kon worden opgemaakt is dat de worsteling slechts zo’n vijftien seconden duurde. Voor de officier lang genoeg om van poging tot doodslag te spreken. Als het aan justitie ligt verdwijnt de verdachte, volgens de eis, voor drie jaar achter de tralies en invordering van het rijbewijs voor een half jaar. De uitspraak volgt over twee weken.

Bron Leidsch Dagblad.

Politiebericht 4/5 augustus 2016 op BON. (foto's)
Een agent schoot aan de Zeestraat een man neer die probeerde hem te wurgen tijdens zijn aanhouding. Agenten controleerden de 36-jarige verdachte in de vroege ochtend van donderdag 4 augustus rond 04.45 uur omdat hij mogelijk onder invloed in een auto reed. Agenten zagen op de Groenewege een personenauto met twee inzittenden slingerend over de weg rijden en hadden het vermoeden dat de bestuurder na later bleek onder invloed was van onder invloed van alcohol en enkele ’puntjes’ cocaïne.

De slingerende bestuurder van de personenauto, een 36-jarige man uit Leiden, weigerde te stoppen en negeerde herhaaldelijk het stopteken. Agenten zetten direct hierop de achtervolging in. De auto reed via het Weversland het Westerhout op. Op enig moment sprong de bestuurder uit de auto en sloeg op de vlucht naar de Zeestraat. Eén van de agenten rende achter de verdachte aan terwijl de ander bij de passagier van de verdachte bleef. 

Toen de agent de 36-jarige man in het bollenland aan de Zeestraat probeerde aan te houden ontstond er een confrontatie. De agent zou door de verdachte in een wurggreep zijn genomen. De agent loste hierop een schot op de verdachte. Hij werd vervolgens aangehouden en met een schotwond aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis. De Rijksrecherche doet onder leiding van het OM onderzoek, zoals gebruikelijk wanneer een agent zijn dienstwapen gebruikt.