Datum: 17-09-2021 - 20:51
04
dec
'17

Bezoek van zilversmid uit Nepal in Wereldwinkel Noordwijkerhout.

Zaterdag 9 december krijgt Wereldwinkel Noordwijkerhout bezoek uit Nepal. Dambar en zijn broer Ashok Lal zijn zilversmeden en tonen vanaf 10.00 uur een grote collectie zilveren sieraden, met de hand gemaakt in hun werkplaats in Kathmandu. Deze sieraden zijn te koop. Ook geven zij demonstraties...

zilversmeden en maken zij sieraden op maat. Dambar is geboren in een gezin van de laagste kaste in een afgelegen dorp in het Nuwakot District in Nepal. Als klein kind ging Dambar met zijn vader, die ijzersmid was, op stap en leerde hij de eerste kneepjes van het smeden. Er kwam een flinke tegenslag toen bleek dat Dambar een ernstige vorm van tuberculose had. Als kind van een kasteloze familie zou hij deze ziekte niet overleefd hebben.

Maar gelukkig ontmoette hij de Nederlander Jos Bus die zich zijn lot aantrok. Jos Bus die een hulporganisatie coördineerde en veel in Nepal was zorgde voor de medicijnen en bekostigde later ook een opleiding tot zilversmid, waardoor hij kon beginnen met het maken van prachtige zilveren sieraden. Maar het was heel moeilijk om zijn zilveren sieraden in Nepal te verkopen.

Jos Bus introduceerde de zilverfabriek bij verschillende reizigers organisaties en honderden toeristen hebben zijn zilverfabriek bezocht. In 1992 werd Dambar en zijn team uitgenodigd door het Nederlandse consulaat om tijdens de vrijmarkt op Koninginnedag zijn zilveren sieraden te verkopen. Dambar slaagde erin zijn zilveren sieraden te verkopen in Wereldwinkels. Langzaam groeide de zilverfabriek, stap voor stap.

Nu, vele jaren later, trekt Dambar zich het lot van de kasteloze jongeren uit zijn dorp aan en krijgen zij bij Dambar de kans het vak te leren. Dambar geeft deze mensen volgens de Fair Trade richtlijnen een eerlijk salaris. Ook de leerlingen die hij opleidt krijgen een eerlijk loon. Helaas zijn na de financiële crisis in het westen, de aardbevingen van 2015 de opdrachten dusdanig teruggelopen dat hij niet veel werk meer heeft voor zijn werknemers.

Om zijn werknemers aan het werkt te houden komt hij naar Nederland om zijn handgemaakte sieraden te verkopen. Dambar vertelt dan over het mooie, maar straatarme Nepal en presenteert zijn uitgebreide collectie zilveren sieraden. Zijn broer Ashok Lal laat met een demonstratie zien hoe de sieraden gemaakt worden. 

Belangstellenden zijn welkom in Wereldwinkel Noordwijkerhout, Dorpsstraat 44, van 10.00 t/m 17.00 uur. Zie ook www.noordwijkerhout.wereldwinkels.nl.

Foto Wereldwinkel Noordwijkerhout.