Datum: 17-10-2021 - 20:10
27
nov
'17

Loonbedrijf & Machineverhuur A. Geerlings plant bloembollen op het Nationaal Monument MH17.

Op vrijdag 24 november zijn er 170.714 bloembollen geplant op het Nationaal Monument MH17 in Vijfhuizen (NH). Het Noordwijkerhoutse bedrijf  A. Geerlings Loonbedrijf & Machineverhuur mocht deze bijzondere plantwerkzaamheden uitvoeren in opdracht van de Firma G. Lubbe & Zn uit Lisse....

De bloembollen van het gewas Chionodoxa (Nederlandse naam sneeuwroem) zullen in het voorjaar het Monument een paarsblauwe gloed geven. Het aantal verwijst naar 17 juli 2014, de datum van de ramp met vlucht MH17 toen 298 mensen het leven lieten in het luchtruim van Oekraïne.

De bloembollen zijn een donatie van Nederlandse handelsbedrijven in bloembollen verenigd in iBulb, die op deze wijze hun betrokkenheid willen tonen bij de slachtoffers en hiermee het Monument een extra dimensie willen geven.

Het Nationaal Monument MH17 is een verhoogd grondlichaam in de vorm van een reusachtig herdenkingslint waarop 298 bomen zijn geplant ter nagedachtenis aan de slachtoffers. In het gras onder deze bomen zijn de bloembollen afgelopen vrijdag geplant.

Het planten is grotendeels machinaal uitgevoerd door A. Geerlings Loonbedrijf & Machineverhuur uit Noordwijkerhout. Op plaatsen waar de machines niet konden komen, hebben vrijwilligers, verenigd in de Vrienden van het Monument MH17, de resterende bolletjes geplant.

Er is gekozen voor sneeuwroem omdat deze bolletjes goed geschikt zijn voor de grondsoort en hierdoor jarenlang terugkomen. iBulb houdt zich bezig met het uitvoeren en financieren van promotie, technisch onderzoek en het markttoegankelijk maken van bloembollen, bolbloemen en bollen op pot.

Het Nationaal Monument MH17 is op 17 juli 2017 door ZKH Willem Alexander in gebruik gesteld. De bomen zijn zodanig gekozen dat er in ieder jaargetijde iets bijzonders is te zien of te beleven. Op dit moment bieden de grote hoeveelheden sierappels een bijzondere aanblik. 

Foto Frans Witteman / HCnieuws.nl.