Datum: 17-10-2021 - 03:10
23
nov
'17

500.000 'Bollen voor bijen' geplant in het Hart van de Bollenstreek.

Regeren is vooruitzien luidt het gezegde en daarom heeft de Gemeente Noordwijkerhout aan bollenkweker Jac. Uittenbogaard en A. Geerlings Loonbedrijf & Machineverhuur uit Noordwijkerhout opdracht gegeven, om maar liefst 500.000 bloembollen te planten op diverse plaatsen in ons dorp....

In de graskanten en plantsoenen van onder andere de Herenweg, Guldemondvaart, van Iersellaan en in het park van Zeeburg, heeft men de afgelopen dagen een bollenmix van maar liefst 1271m2 aan bloembollen in de grond gestopt. Dit moet er voor gaan zorgen dat in het voorjaar in Noordwijkerhout de 'Bollen voor bijen' in bloei staan en ook de naam 'Hart van de Bollenstreek' zijn naam eer aan doet.

Bollen voor bijen
Het bloembollenassortiment is mede door kweker Jac. Uittenbogaard uit Noordwijkerhout op advies van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) samengesteld. Daarbij is gekozen voor verwilderingssoorten die relatief veel nectar en stuifmeel produceren. 

De bollenmix,die onder het gemeentelijk gazon wordt geplant en elk voorjaar opnieuw tot bloei komt, zorgt voor een gespreide bloei van februari tot half juni en bevat onder andere Crocus, Chionodoxa (Sneeuwroem), Muscari (blauwe druifje), Anemone blanda en Tulipa linifolia (botanisch tulpje). 

Voor particulieren zijn pakketten met de bollenmix 'Bollen voor bijen' o.a. te koop bij het VVV Noordwijkerhout in de Dorpsstraat.

Planten-onder-grasmachine. 
Het planten van de bloembollen in de grasvelden gaat extra snel doordat er gebruik gemaakt wordt van een zogenaamde planten-onder-grasmachine die op lange stukken maar liefst 25.000 bollen per uur kan planten. De machine tilt het gras als een tapijt op en strooit het bollenmengsel onder de zoden. Hoveniersbedrijf Marco Hulsebosch Complete Tuinaanleg hielp ook een handje mee om de bollen in de grond te krijgen.

Foto's redactie BON