Datum: 01-06-2023 - 17:27
22
nov
'17

In de avonduren niet meer contant betalen in Arriva-bussen.

Vanaf vrijdag 1 december is het voor reizigers die na 19.00 in een Arriva-bus in Zuid-Holland stappen niet meer mogelijk om een vervoerbewijs in de bus te betalen met contant geld. Arriva is naar aanleiding van een aantal overvallen in 2016 bezig met een pakket aan maatregelen om geen contant geld...

meer te accepteren in de bussen. Om reizigers te laten wennen aan het cashloos betalen wordt het gefaseerd ingevoerd en accepteert de vervoerder vanaf 1 december geen contant geld meer na 19.00 uur. Reizigers kunnen dan reizen met de OV-chipkaart, een e-ticket of een vervoerbewijs betalen met PIN, contactloos of creditcard. Arriva verbetert op deze manier de veiligheid in de bus, voor zowel de buschauffeur als de reiziger. Ook wordt het betaalgemak voor de reiziger hiermee verhoogd.

De reizigers worden geïnformeerd over de nieuwe betaalmogelijkheden middels een uitgebreide reizigerscampagne. De vervoerder gaat in de overgangsperiode coulant om met reizigers die nog niet op de hoogte waren van de nieuwe betaalmogelijkheden.

Betaalmethodes
Reizigers kunnen gewoon in- en uitchecken met hun OV-chipkaart of een papieren vervoerbewijs betalen bij de buschauffeur met PIN, contactloos of creditcard. Ook is het mogelijk een e-ticket aan te schaffen (zowel geprint als op de smartphone) of een vervoerbewijs te kopen in de voorverkoop bij één van de Arriva OV Servicepunten. Overige voorverkooppunten in de regio volgen binnenkort.

Uitrol Arriva-plan ‘Veilig op weg naar cashloos betalen in onze voertuigen’
Arriva is er klaar voor! Vanaf 1 januari 2018 zijn alle voorbereidingen klaar om over te kunnen stappen naar cashloos betalen. Alle bussen beschikken dan over een nieuw betaalsysteem waarmee reizigers kaartjes kunnen betalen met pin, contactloos of creditcard.

Arriva is naar aanleiding van een aantal overvallen sinds medio 2016 al bezig met een pakket aan maatregelen om de hoeveelheid contant geld op de bus te verminderen. Dit hele pakket aan maatregelen is onderdeel van het landelijke Arriva-plan ‘Veilig op weg naar cashloos betalen in onze voertuigen’. De stappen uit het plan ‘Veilig op weg naar cashloos betalen in onze voertuigen’ worden zorgvuldig uitgevoerd, volgens drie voorwaarden:
• Stabiele en goed functionerende techniek
• Overeenstemming met alle betrokken overheden
• Goed geïnformeerde reizigers.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, stappen we per regio over naar volledig cashloos betalen. Sommige regio’s stappen wat eerder over, sommige regio’s wat later. Zo is in Brabant al vanaf 1 december 2017 het moment aangebroken om volledig over te stappen naar cashloos betalen. In Zuid-Holland is het streven om volledig over te stappen op cashloos betalen 1 februari 2018.

Reizigers kunnen voor meer informatie per regio kijken op www.arriva.nl/betaalgemak.