Datum: 26-03-2023 - 13:38
13
nov
'17

Jan en Nel Bon - De Heij vieren 60-jarig huwelijksfeest. (foto's)

Maandagmiddag 13 november bracht burgemeester Goedhart een bezoek aan het 60-jarige bruidspaar Jan en Nel Bon - De Heij in de Hoogstraat. Het echtpaar trad op 14 november 1957 in het huwelijk op het gemeentehuis van Alphen a/d Rijn (woonplaats van de bruid). Jan (84) is een geboren en getogen...

Noordwijkerhouter (Nieuwe Duinstraat) en Nel (82) is geboren in Leiden en heeft haar jeugd doorgebracht in Alphen. Jan en Nel zijn bijzonder trots op hun 3 kinderen met eega's en op hun 7 kleinkinderen, al 60 jaar lang wonen ze na volle tevredenheid in de Hoogstraat. Eerst een paar jaar inwonen bij de familie van der Ploeg om daarna een eigen woning te betrekken aan de overkant van de straat.

Jan heeft bij de start van zijn werkzame leven als eerste voor de firma Lakeman gewerkt en ging toen daarna samen met zijn broer werken bij de DMN (De Machinefabriek Noordwijkerhout, nu op Gravendam). Jan mocht bij de DMN op een gegeven moment een leerschool opzetten en is hij 12 lang leermeester geweest, voornamelijk op het gebied van het lassen want daar was Jan een kei in en heeft daar de hoogste diploma's in behaald.

Jan heeft ook 22 jaar lang lesgegeven in het lassen op de avondschool in Hillegom. In de spaarzame vrije tijd was naast het vissen, muziek maken (klarinet en saxofoon) een zeer grote hobby van hem, 33 jaar St. Jeanne 'd Arc, 12 jaar Koetillers en de laatste jaren werden muzikaal doorgebracht bij de Zeedorper Muzikanten in Noordwijk en The Melody Makers in De Zilk. Helaas laten de ogen van Jan het niet meer toe om nog muziek te kunnen spelen.

Nel heeft haar opleiding als verpleegster gedaan en daarna ook gewerkt op de toenmalige Sancta Maria, toen ze in verwachting raakte van heer eerste kind is ze gestopt met werken op de Sancta, Ze heeft de jaren daarna voor haar gezin gezorgd totdat de jongste 15 werd en toen is Nel weer part-time gaan werken op Sancta Maria en later op de Hartenkamp. De hobby's van Nel zijn tuinieren, lezen, handwerken en puzzelen. Ook heeft ze jarenlang vrijwilligerswerk gedaan met het bezoeken van dorpsgenoten die dat nodig hadden.


Het echtpaar heeft elkaar voor de eerste keer ontmoet eind september, alleen hadden ze dat zelf toen nog niet door. Jan was met zijn vriend Jan vd Slot gaan zwemmen in zee, dat ging wel zonder zwembroek want die was niet voorhanden. Nel was met haar hartsvriendin Riet Bon even de dagelijkse beslommeringen van Sancta Maria ontvlucht en zagen aan de duinrand de jongens zwemmen in zee. 

De dames hoopten dat de jongens uit zee kwamen en een praatje met hun begonnen, maar de jongens bleven mooi in zee want die wisten dat ze poedelnaakt waren. De dames zijn toen maar weer weggegaan en konden de heren, blauw van de kou, eindelijk het water uitkomen. Later kwamen ze in een gesprek erachter dat ze toen al voor de eerste keer zijn tegengekomen. 

Jan en Nel kwamen elkaar een tijdje later onderweg op de fiets ergens tegen, Jan gaf toen aan dat hij haar fiets wel erg smerig vond. Hij had bij het eerste contact gelijk een oogje op haar en hij stelde voor om de fiets voor haar schoon te maken en te poetsen. Na de opknapbeurt van de fiets volgde er meerdere afspraakjes en dat heeft geresulteerd in een 60-jarig huwelijk, wat binnenkort gevierd gaat worden met familie en vrienden bij Restaurant Het Wapen van Noordwijkerhout.

Het bruidspaar liet met trots op deze middag de twee felicitatie-brieven zien, die ze gekregen hadden van Koning Willem Alexander en van de Commissaris van de koning de heer Jaap Smit.  De redactie van BON wenst het bruidspaar nog veel gelukkige jaren met elkaar.

Foto's BON.