Datum: 30-06-2022 - 23:53
13
nov
'17

Tentoonstelling 'Van een leien dakje' een groot succes op 'Dag vd Witte Kerk'. (foto's prijsuitreiking en overhandiging cheques)

Afgelopen zaterdag 11 november werden op de 'Dag van de Witte Kerk' alle leien tentoongesteld die mensen hadden gemaakt naar aanleiding van de actie 'Van een leien dakje'. Met maar liefst bijna 100 ingestuurde kunstwerk-leien was de uitgeschreven wedstrijd...

met het thema 'Wat maak jij van een lei' van Stichting Vrienden van de Witte Kerk een groot succes. Maar ook over het aantal van meer dan 1000 bezoekers van de tentoonstelling afgelopen zaterdag was de organisatie super tevreden en trots. De leien die werden tentoongesteld waren zeer divers, beplakt, beschilderd en op allerlei manieren bewerkt. Op deze tentoonstelling was goed te zien dat je met een beetje fantasie en creativiteit heel veel kunt doen met leien die normaal ergens op een dak liggen.. 

Aan het einde van de dag maakte de vakjury, bestaande uit Janneke Verdijk, Rob van Leeuwen en Anneke van Kesteren, de top drie prijswinnaars van de mooiste/leukste/creatiefste en meest kunstzinnige lei bekend: 
1e prijs > Leo Altorf, hij heeft het 'altaarstuk' gemaakt bestaande uit elkaar overlappende leien met een prachtig schilderij van de Witte Kerk erop. Later heeft hij het als schenking aan ds Egbert van der Weide overhandigd.
2e prijs > Marianne Pronk, een lei met daarop een gezicht gekleid.
3e prijs > Elma Hulspas-Jordaan, leien met een lied erop.

De vakjury heeft ook nog twee kinderprijzen uitgereikt:
1. Workshops van Stoffig Stel aan Octave Evelein - 9 jaar
2. Knutselpakket aan Bas Aartman - 7 jaar

Ook het publiek kon tijdens de tentoonstelling hun stem uitbrengen en deze publieksprijs, een rondvlucht met en door Jan van Eeden, is met de meeste stemmen gegaan naar de kerststal van Magdalena Perlejewska.

Uitreiking cheques Stichting Vrienden van de Witte Kerk.
Stichting Vrienden van de Witte Kerk is in het leven geroepen om via inzamelingsacties en evenementen, geregeld een financiële bijdrage te kunnen leveren aan het onderhoud van het Kerkgebouw. Op de 'Dag van de Witte Kerk' wordt het bedrag bekend gemaakt wat de stichting het afgelopen jaar heeft ingezameld en zij waren dan ook blij dat al hun inspanningen opnieuw een prachtig resultaat hebben opgeleverd. De heer Valkema van de Kerkenraad kreeg uit handen van stichting-voorzitter Jos van den Burg de volgende twee cheques overhandigd:
* een cheque van 1500 euro t.b.v. de nieuwe beamer in de kerk (wordt voor diverse doeleinden gebruikt, bijv. bij een uitvaartdienst en bij andere diensten. Bovendien kan de beamer ook gebruikt worden door huurders van de kerk)
* een cheque van 3000 euro voor het onderhoud van de kerk. 

Uitreiking cheques van opbrengst verkoop bundels Egbert van der Weide.
Afgelopen jaar heeft Egbert van der Weide afscheid genomen als dominee van de Witte Kerk. De Vrienden hebben toen een bundeling gemaakt van een aantal van zijn mooiste columns. De nette-opbrengst bij de verkoop (opbrengst na aftrek van de kosten) van het boek "Geef een dominee nooit het woord...." heeft Egbert van der Weide aan 3 goede doelen ook op de 'Dag van de Witte Kerk' cheques uitgereikt:
* 1000 euro voor Stichting Vrienden van de Witte Kerk.
* 500 euro voor de Diaconie van de Witte Kerk, overhandigd aan Elles van der Tang. 
* 500 euro voor PKN-kerk in actie, t.b.v. de christenen in Syrië, eveneens overhandigd aan Elles van der Tang.

De Dag van de Witte Kerk werd mede mogelijk gemaakt door de medewerking van Nel Hogervorst - van Kampen en Leontine van der Klugt die beide een workshop gaven en door Gé van Kampen, de hobby-kaasboer, die veel tijd heeft gestoken in het maken van de Noordwijkerhoutse Witte Kerk kaas. Verder heeft Stoffig Stel in de Dorpsstraat een workshop gesponsord. Voor meer informatie: www.vriendenvandewittekerk.nl.

Foto's BON