05
nov
'17

Lezing bij NoVaTo met als thema: 'Atlantikwall'.

De stichting Noordwijkerhout van Toen organiseert op woensdag 29 november een lezing met als thema ‘Atlantikwall in Noordwijk en omstreken’, gegeven door (maritiem) historicus Ivo Yanover. De mens is gewend zichzelf te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Zo beschermde men zich...

tegen het water door het bouwen van dijken, tegen de wind door het bouwen van een huis, tegen de koude door het maken van vuur en tegen vijandelijke aanvallen door het bouwen van een verdedigingsmuur.

Tijdens deze avond wordt u meegenomen in het verhaal over de bouw van de Atlantikwall in Noordwijk en met name het gebied tussen Noordwijk en Katwijk: ‘Stützpunkt Gruppe Katwijk’ genaamd. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was dit een door de Duitsers sterk verdedigd gebied, dat de gemeente Noordwijk, Katwijk en het vliegveld Valkenburg omvatte. Een gebeurtenis die zijn sporen in de bovengenoemde plaatsten heeft nagelaten in het straatbeeld, maar ook in de herinnering van bewoners.

Heeft u altijd willen weten hoe de gemeente Noordwijk, Katwijk (en Valkenburg) zich gehouden hebben gedurende de Tweede Wereldoorlog? Hoe de inwoners van deze gemeente zich hielden ten tijden van de bombardementen op hun woonplaats? Of welke rol de illegaliteit speelde in de kuststreek? Komt u dan luisteren, meepraten of vragen stellen op woensdag 29 november bij NoVaTo in de Zeestraat.

De lezing begint om 19:30 uur, toegang vanaf 19:00 uur alleen met een geldig toegangsbewijs. Deze zijn vooraf verkrijgbaar bij NoVaTo aan de Zeestraat 3a voor € 2,- per persoon. Sympathisanten krijgen op vertoon van hun bewijs van betaling twee gratis toegangskaarten. Let op: er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Meer informatie vind u op de website: www.noordwijkerhoutvantoen.nl.

Foto: massieve kanonbunker voor het Calisplein in Noordwijk aan Zee. Onderdeel van Strandverdedigingscomplex Stützpunkt XXXIV H (Huis ter Duin). Bron: www.atlasvannoordwijk.nl/atlantikwall.html.