Datum: 05-08-2020 - 19:15
22
okt
'17

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 3 + foto's)

De 12 leerlingen van het Leeuwenhorst en hun vier begeleiders zijn weer terug in het land. Afgelopen woensdagavond landde de groep op Schiphol na een korte overstap in Helsinki. Bij deze het laatste dagboek van de mooie reis. Het laatste weekend werd doorgebracht met de gastgezinnen. Sommige...

 

leerlingen gingen naar een grote stad, andere gingen met hun families naar musea of spendeerde de tijd met andere familieleden. Voor de begeleiders stond er iets ander op het programma: rijst plukken in Kasuga, een plattelandsgebied met prachtige rijstvelden. Maandag ontmoette de groep elkaar weer op Hokusho; de agrarische middelbare school van Hirado.

Op deze school werd het eerste uur doorgebracht met een groep licht-verstandelijk beperkte leerlingen. Samen werden er typische Japanse envelopjes en daarna ook kraanvogels gevouwen. Hierna stond een lesje bakken op het programma. De leerlingen maakten ‘manju’, een Japanse zoetigheid dat het best is te omschrijven als een zacht broodje met zoete rode bonenpasta in het midden.

De leerlingen konden hier goed met hun Japanse partners en eerstejaars van de school samenwerken. Na de lunchpauze stonden er nog eens twee activiteiten op het programma. De groep werd in tweeën gesplitst, waarna beide groepen op hun beurt druiven plukte. Deze druiven worden door leerlingen op de agrarische school geteeld, en uiteindelijk ook daadwerkelijk verkocht.

Na deze activiteit konden de leerlingen door naar een stal, waar de koeien staan die gebruikt worden voor de Japanse ‘Nagasaki-Wagyu’; een duur en exclusief stukje vlees. De leerlingen konden de koeien borstelen en aaien, nadat ze een korte geschiedenis over de koeien hadden gehoord. Het was een bijzondere dag, zeker omdat het programma op deze school totaal iets anders was dan de dagen ervoor op de andere scholen.

De dinsdag was het helaas alweer de laatste dag voor de leerlingen. Deze stond traditioneel in het teken van de ‘final presentation’, en presentatie door de leerlingen aan ouders en belangstellenden om in het Engels te vertellen over wat ze de afgelopen dagen allemaal met elkaar hebben beleefd. Een goede manier voor de leerlingen om samen terug te blikken en stil te staan bij het educatieve proces dat ze in korte tijd hebben doorgemaakt.

Rond het middaguur waren de presentaties bijna af, en zorgde een groepje gastmoeders en gastvaders voor een prachtige, heerlijke lunch. Die zullen de leerlingen thuis nog missen. Aan het eind van de middag werden de presentaties op de Yukokan High School in het bijzijn van gastouders, schoolhoofden, gemeenteambtenaren & leerlingen die vorig jaar in Noordwijkerhout zijn geweest. Hierna was het tijd om naar huis te gaan, voor de laatste avond met de gastfamilies. 

Op deze zelfde dag werd er ook een sprong voorwaarts gemaakt bij het project ‘Growing Friendship Through Flowers’. Met dit project werd in de zomer van 2016 al eens een maki-boompje geplant waarmee de opening van het Hirado-perkje naast het gemeentehuis van Noordwijkerhout werd geopend. Meneer Hayashi was hierbij en heeft zich sinds dien ingespannen om de Hirado-Azalea naar Nederland te krijgen. Helaas tot dan toe nog zonder resultaat.

Om die reden bouwde hij samen met oude bekende Remco Vrolijk een vinyl omhulsel om de azalea’s in de kasteeltuin af te zonderen van insecten en virussen. Die dinsdag was stichting-secretaris Rick Borst getuigen van hoe de stekken werden afgeknipt en gekeud door twee officiële heren. Dit keer werden de stekken goedgekeurd, en kunnen deze met de groep mee naar Nederland. Hier zullen de stekken worden behandeld om snel wortel te schieten, zodat ze aankomende zomer, hopelijk, bijgezet kunnen worden in het Hirado-perkje.

Woensdagochtend om 5 uur verzamelden iedereen op het gemeentehuis. Hier vormden een combinatie van moeheid en verdriet een moment van gedeelde tranen. Zowel door de gemeente Hirado als de vertegenwoordiger van de Stichting Hirado-Noordwijkerhout werden er laatste toespraken gehouden. Ook twee leerlingen van beide kanten deden een korte toespraak, waarvan de oprechte woorden de harten van alle aanwezigen wisten te bereiken. Nu was het tijd om naar het vliegveld te gaan, en zo op weg naar huis.

Door het tijdverschil kwamen de leerlingen op dezelfde dag nog aan in Nederland. Vanaf schiphol ging de groep gezamenlijk naar het Leeuwenhorst, alwaar grote getalen ouders, andere familieleden en vrienden stonden te wachten. Na een blij onthaal verzamelde de groep in de hal van de school Hier werden de laatste woorden van trots en dank uitgesproken door Rudolf Draijer. Hierna vertrokken de leerlingen met hun ouders, ieder naar zijn of haar eigen huis met een koffer vol cadeaus en een denkbeeldige rugzak vol herinneringen.

Tekst en foto's Rick Borst.

Klik hier voor het item met de voorbereiding.

Klik hier voor verslag 1.

Klik hier voor verslag 2.