Datum: 28-09-2021 - 01:04
16
okt
'17

Ouders van jonge kinderen: haal je boeken bij de bieb.

Ouders met kinderen van 0 tot 4 jaar denken niet meteen aan de bibliotheek bij het opvoeden van hun dochter of zoon. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksplatform BiebPanel. En dat terwijl de bibliotheek een uitgebreide collectie boeken in huis heeft om ouders van jonge kinderen met lezen te ondersteunen...

 Met je baby op schoot een boekje ontdekken is leerzaam. Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling van je kind, zo blijkt uit onderzoek. En het verhoogt de concentratie. Allemaal zaken waar je baby een leven lang plezier van heeft. Al vanaf de eerste dag luistert je baby naar je stem. 


In het eerste jaar ontwikkelt een kind zich snel en leert het veel nieuwe dingen. Om jonge ouders te ondersteunen is in de bibliotheek hiervoor een speciale BoekStart-collectie aanwezig om samen te kunnen lezen. Bij het BoekStartprogramma zit een gratis lidmaatschap voor de bibliotheek inbegrepen.

De Bibliotheek Bollenstreek heeft een groot aanbod waar het gaat om de begeleiding van jonge kinderen bij het zetten van hun eerste stapjes in het boekenlandschap, blijkt al meteen bij een korte rondgang door de verschillende vestigingen in onder andere Oegstgeest, Lisse, Noordwijk en Sassenheim.

Dat geldt niet alleen voor de collectie, er worden Mamacafé ’s georganiseerd in samenwerking met het CJG en MOM in balance, de ontmoetingsplek voor vaders en (aanstaande) moeders. Daar worden workshops gegeven waarbij het kind centraal staat. Jonge ouders kunnen hier met elkaar in gesprek gaan en opvoedtips uitwisselen. Ook deze dienst wordt door de bibliotheek gratis aangeboden.

Bij veel jonge ouders is maar nauwelijks bekend dat deze diensten door de bibliotheek worden verstrekt, zo blijkt uit het onderzoek van BiebPanel: zowel het gratis lidmaatschap als de grote hoeveelheid activiteiten die in de verschillende vestigingen worden georganiseerd, waren voor veel van de ondervraagden nieuw.

Eerste reacties zijn positief: het BoekStartkoffertje, dat ieder kind na ongeveer drie maanden van de gemeente cadeau krijgt, wordt gezien als ‘attent’, ‘goed samengesteld’ en ‘een mooi opstapje’, zo blijkt uit het onderzoek, dat deze zomer werd uitgevoerd.

‘Met ons brede aanbod aan boeken en activiteiten voor jonge kinderen hopen we toekomstige lezers al jong aan ons te binden,’ aldus Dionne Dinkhuijsen, programmamanager bij de Bibliotheek Bollenstreek. ‘Hoe jonger een kind zijn of haar eerste boekje vasthoudt, hoe beter.’

Voor meer informatie: www.bibliotheekbollenstreek.nl.