16
okt
'17

Leerlingen Teylingen College Leeuwenhorst bezoeken Hirado Japan. (verslag 2 + foto's)

In het kader van de stedenband die Noordwijkerhout heeft met het Japanse Hirado, zijn sinds 6 oktober 12 leerlingen van het Leeuwenhorst in Hirado. De leerlingen zitten inmiddels al bijna tien dagen in Hirado, het einde is in zicht. Daar denken de leerlingen met z’n allen in ieder geval nog even niet aan....

Sinds het vorige dagboek (klik hier voor verslag 1) is er in een vrij korte tijd weer enorm veel gebeurd. Maandag hebben de leerlingen de dag samen met hun gastgezinnen gebracht. Dit leverde verschillende verhalen op de dag erna, toen deze dag werd nabesproken tijdens de ‘homeroom’. Deze homeroom word vrijwel dagelijks gehouden om de indrukken en ervaringen met elkaar te delen, en om dit te koppelen aan de uiteindelijke leerervaring.

Op dinsdag kwam de groep weer bij elkaar, en wel op Hirado High school. Na de homeroom volgden de leerlingen een les ‘verzorging’. Gebarentaal stond deze les centraal. De leerlingen leerde zichzelf voorstellen in gebarentaal en na een tijdje konden ze zelfs een heus liedje mee-gebaren! Hierna volgde een les kalligrafie. Er werd geoefend en uiteindelijk kwamen er prachtige posters uit voor thuis.

Op de dinsdagmiddag was er een muziekles van een enorm enthousiaste docent. Hier werden de leerlingen ook door aangestoken en het werd een gezellige les. De rest van de middag stond er iets anders op het programma: het ontvangst op het gemeentehuis van Hirado. Dit was allemaal erg officieel en de leerlingen vonden het een indrukwekkende ervaring. Hierna konden de leerlingen naar huis en volgde voor de staf nog het officiële diner met o.a. de burgemeester en schoolhoofden. De banden zijn weer aangehaald.

Op de woensdag bracht de groep een bezoek aan Yukokan High School. Deze school ‘levert’ 11 van de 12 Japanse deelnemers aan de uitwisseling. Eerst volgde een les maatschappijleer waarin de leerlingen een bordspel speelden. Het ijs werd nogmaals verbroken, maar dat was eigenlijk al niet meer nodig. Hierna konden de leerlingen hun kalligrafie-skills laten zien die ze de dag erna hadden geleerd: een jonge enthousiaste docent gaf de opdracht op een mooi vierkant bordje te maken voor thuis. Een leuke ochtend, net als de middag!

In Hirado is er eens in de drie jaar een Shintoistische ceremonie om de goede oogst van de rijst te vieren. De leerlingen hadden het geluk hier getuigen van te zijn. Ze mochten zelfs meelopen in de parade! Sommige leerlingen veranderden zelfs in draken! Deze ervaring was erg bijzonder. De dag werd rustig afgesloten met een workshop keramiek door de Hirado toeristenassociatie. Keramiek is iets waar Hirado trots op is, en de leerlingen kregen de kans hun eigen potje te maken. Deze word binnenkort gebakken, en zullen de Japanners in hun tegenbezoek in maart mee naar Nederland nemen.

Donderdags ontmoette de leerlingen en de staf elkaar weer op Yukokan High School. Echter ging de reis daarna heel ergens anders heen: een heuse zen-tempel. Een monnik was van ver gekomen om de leerlingen een workshop te geven in mediteren. Dit bleek voor sommigen lastig, maar in ieder geval een bijzondere ervaring. Als een leerling zich moe voelde, kon die zijn handen vouwen. Dan kwam de monnik en werden na een wederzijdse respectbetuiging twee klappen met een stok gegeven op de rug. Dit is een boeddistisch ritueel om de concentratie weer terug te brengen.

Na de workshop kon de groep weer rustig op gang komen met een kommetje matcha; échte groene thee. Deze werd inclusief twee Japanse zoetigheden bereidt door een groepje basisscholieren. Na deze mooie ervaring stond een bezoek aan een basisschool op het programma. Hier kregen de leerlingen een dans te zien, en stonden de Leeuwenhorsters versteld van het muziektalent van de jonge kinderen. De kinderen nodigde de scholieren uit om de dans ook eens te proberen. Het was een geslaagd bezoek. Na de lunch ging het programma verder met een bezoek aan de Tabira Junior High School, een school voor onderbouwleerlingen.

In Japan is het animo voor de uitwisseling niet altijd even groot. Om die reden deden de leerlingen dit keer een deel van de national presentations op deze school. Hierna werd de klompen dans nogmaals opgevoerd, samen met de leerlingen van de Junior High School. Dat was een geweldig succes! Waar men in beginsel nog van terugdeinsde, bewoog enkele minuten de hele zaal! Als er nu niet genoeg aanmeldingen komen. Als ontspannen afsluiter van de dag was er een workshop Ikebana; Japan bloemschikken. De docent daarvan is een van de initiatiefnemers van het lopende project ‘Growing Friendship Through Flowers’.

De laatste dag voor het weekend speelde zich af op de eerdergenoemde Yukokan High School. De dag werd begonnen met een les karate, waarin de leerlingen hun energie konden stoppen. Hierna volgde een les schilderen, natuurkunde en later een blokuur handarbeid. Bij deze laatste les werden kleine tasjes gemaakt met behulp van naaimachines. Tijdens de lunch aten de leerlingen in de klaslokalen van hun Japanse partners.

Na de lessen hielpen de leerlingen de Japanse scholieren ook met het schoonmaken van de klaslokalen. Dit is een normale gang van zaken in Japan, maar voor de Nederlanders wederom een Japanse ervaring. Na de lessen ging de groep samen op pad om de clubactiviteiten te bekijken: karate, kendo, judo en kyuudo (boogschieten). Sommigen gingen daarna nog verder, maar de groep nam hier afscheid van elkaar.

Het weekend zal worden doorgebracht samen met de gastgezinnen. Op maandag komt iedereen weer samen op de agrarische school. Ook die verhalen kunt u weer lezen in een volgend dagboek.

Tekst en foto's Rick Borst.

Klik hier voor het item met de voorbereiding.