11
okt
'17

Teylingen College Leeuwenhorst internationaal.

College Leeuwenhorst heeft een groeiend aantal uitwisselingen met verschillende landen. De school streeft er naar zoveel mogelijk leerlingen de kans te geven aan een dergelijke uitwisseling deel te nemen. Voor volgende schooljaar staan er uitwisselingen met Noorwegen, Finland, Spanje, Duitsland...

en Japan op het programma. Aan China wordt gewerkt. De afgelopen week waren Leeuwenhorsters te gast in Noorwegen en liepen er Duitse leerlingen door het schoolgebouw in Noordwijkerhout.

Japan
Op dit moment zit er een groep leerlingen in Hirado, Japan. Deze uitwisseling komt voort uit de zusterband die Noordwijkerhout en Hirado hebben. De leerlingen doen regelmatig verslag van hun bijzondere ervaringen via de website van de school, via de sociale media en op BON.

Noorwegen.
Kort geleden vlogen de leerlingen van Leeuwenhorst naar Stranda om daar kennis te maken met de Noorse leerlingen en hun gastgezin. Na een intensieve start met o.a. een tweedaags bezoek aan de wereldberoemde Geiranger Fjord, werkten de leerlingen een aantal dagen hard aan de gezamenlijke opdrachten.

In een groepje van gemengde samenstelling (2 Noren, 1 Nederlander en 1 Spanjaard) werd er de app IZItravel, een soort online audiotour, gevuld met informatie die echt gebruikt wordt door reizigers uit de hele wereld! Een leerzame uitdaging. De geslaagde uitwisseling zal vervolgt worden door een bezoek van de Noorse leerlingen naar Noordwijkerhout in maart 2018.

Duitsland: 10 jaar succesvolle uitwisseling
Afgelopen week werd er weer veelvuldig Duits gesproken in de aula en op de gangen van het Teylingen College Leeuwenhorst. Een delegatie van Duitse leerlingen en docenten was voor de 10e keer een week te gast in Noordwijkerhout.

Het programma van het vijfdaagse bezoek heeft in de loop der jaren een andere invulling gekregen. “Waar wij in het begin veel toeristische attracties bezochten is de uitwisseling intussen veel meer een projectweek met diverse workshops en lesbezoeken op school geworden” verklaart Schmermbeck. Bij alle activiteiten staat samenwerking en interactie tussen de leerlingen op de eerste plek.

Een bijzonder aspect is de voertaal tijdens de wederzijdse bezoeken. Omdat het Mariengymnasium in de grensstreek met Nederland ligt leren de Duitse leerlingen Nederlands op school. De afspraak is dan ook dat er in Duitslands Duits en in Nederland Nederlands tussen de leerlingen wordt gesproken.

“Dit werkt perfect” bericht Schmermbeck enthousiast. “Ik heb deze week geen woord Engels gehoord” voegt hij eraan toe. Naast de uren op school is er nog voldoende ruimte voor buitenschoolse activiteiten. Deze week stond kiten, suppen en kajakken op het Noordwijkse strand op het programma en werd in Leiden een speurtocht langs historische en mooie plekken van de sleutelstad georganiseerd.

Alles bij elkaar een bijzonder project voor de deelnemers. Leonie van Ravenstein, leerlinge uit 5 havo, beschrijft het als volgt: “Een hele leuke ervaring waarbij het erg leuk is om kennis te maken met de gewoontes in een ander land en te zien hoe het er op een Duitse school aan toe gaat.

”Een klasgenote van haar geeft aan dat ze er zelfs een goede nieuwe vriendin aan heeft overgehouden. Schmermbeck kijkt tevreden. “Onze internationaliseringsprojecten zijn erop gericht de leerlingen nieuwe ervaringen in andere landen te laten opdoen en zo hun horizon te verbreden. Dan is het bijzonder leuk als je ziet dat het ook persoonlijk klikt tussen de deelnemers.” Op naar de volgende 10 jaar.

Foto's PR.