Datum: 21-05-2022 - 07:52
08
okt
'17

Feestelijke viering 165 jaar Sint Victorkerk en 175 jaar herenkoor Sint Caecilia. (foto's)

Zondag 8 oktober vierde de Sint Victorkern van de Sint Maartenparochie het Victorfeest met een feestelijke viering. Alle koren verleenden hier aan hun medewerking en de voorganger was pastor Peter Owel. Het thema van de viering was het 165-jarig bestaan van het kerkgebouw en het herenkoor Sint Caecilia...

viert dit jaar het feit dat men maar liefst 175 jaar geleden is opgericht. Aan het eind van de feestelijke dienst werd herenkoorlid Willem van Kampen in het zonnetje gezet, hij kreeg de onderscheiding van de Sint-Gregorius-vereniging opgespeld wegens zijn 60-jarig jubileum als zanger van Sint Caecilia.

Na de uitreiking van deze onderscheiding werd voor de deur van de Victorkerk een foto gemaakt van het jubilerende herenkoor Sint Caecilia, dit gebeurde op dezelfde plaats als de foto in 1902 toen zanger Dirk van den Berg zijn 60-jarig koorjubileum vierde (zie de foto's). 

Update: Tijdens de feestavond t.g.v. het 175-jarig bestaan van Herenkoor Sint Caecilia werd Willem van Kampen na 60 jaar koorlidmaatschap benoemd tot erelid. Voorzitter Ruud van Hal overhandigde hem de oorkonde. (zie laatste foto PR)

Tentoonstelling over 175 jaar Herenkoor St. Caecilia.

Aanleiding vormde een foto van het koor uit 1902, met een zanger die zijn 60-jarig koorjubileum viert. Dan kom je uit op het jaar 1842, nu dus 175 jaar geleden. Dit koorjubileum is aanleiding voor een tentoonstelling over de geschiedenis van het koor en wetenswaardigheden daaromheen.

Op vier dubbele panelen achter in de St. Victorkerk zijn foto’s en levensbeschrijvingen verzameld van pastoors, dirigenten en organisten, alsmede foto’s in groot formaat van het koor, dikwijls gemaakt op de jaarlijkse uitgaansdag. Speciale aandacht is er voor het Vollebregt-orgel, een geschenk van een rijke parochiaan in 1856.

Met teksten tussen de foto’s wordt uitgelegd waarom de koorleden vroeger jaarlijks een financiële vergoeding ontvingen en waarom er boetes opgelegd werden. Er wordt iets verteld over de ontwikkeling van het repertoire en er wordt uitgelegd wat het zingen van het Gregoriaans inhoudt, nog steeds een specialiteit van het herenkoor. En hoe de heilige Caecilia door een misverstand patrones geworden is van de kerkmuziek en van talloze muziekgezelschappen.

De tentoonstelling is te zien vanaf zondag 8 oktober, de dag van het Victorfeest. In de eucharistieviering van 10 uur zingt het Herenkoor, samen met de andere koren van de St. Victorkerk. De tentoonstelling is de gehele maand oktober te zien, ook overdag door de week.

Foto's BON.