Datum: 29-03-2023 - 13:10
28
sep
'17

Toekomst Bloemencorso: Geen schooiwagen en op weg naar Leiden?

De burgemeesters van Hillegom, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen kwamen maandag 25 september in de raadzaal van Lisse bij elkaar om de organisatoren en samenwerkingspartners van het Bloemencorso 2017 feestelijk te bedanken voor hun grote inzet. Deze bedankbijeenkomst vond voor het eerst plaats....

Naast terugblikken op afgelopen jaar werd er ook vooruit gekeken naar het bloemencorso van volgend jaar. 

Burgemeester Spruit heette allen van harte welkom en gaf daarna het woord aan burgemeester Gerrit Goedhart van Noordwijkerhout. Spruit: “Want daar begint het corso.” Goedhart was blij met de creatieve oplossing van het verlichte bloemencorso op vrijdagavond, zodat Noordwijkerhout vanaf 2005 weer in de route is opgenomen: “En dat bloeit als het corso zelf. Een hele aparte ervaring om het corso in de avond te zien. Eigenlijk moet je het corso 2 keer zien. Het past ook in het streven van de Keukenhof om de mensen wat te verspreiden.”

De start van het corso op zaterdagochtend. Derhalve kwam de burgemeester van Noordwijk Jan Rijpstra aan het woord. Hij noemde het corso ‘het gezicht van de lente’ en ook hier begint het corso al vrijdagavond met de mooiste file van Nederland. Niet alleen het economisch belang (de hotels zaten vol), maar ook het maatschappelijke thema stipte Rijpstra aan: ”Het brengt de mensen bij elkaar.”

Een indringend overleg is gevoerd over de beveiliging van deze mensenmassa. Het afgelopen corso is er geëxperimenteerd met road blocks “Ze zijn niet mooi, maar het heeft wel geholpen.” Rijpstra wil ook graag eens kritisch kijken naar de route van het bloemencorso: ‘Ik zeg niet dat we niet moeten eindigen in Haarlem, maar af en toe kijk ik met een schuin oog naar Leiden. Dat is ook een mooie stad om te eindigen.”

Voor de burgemeester van Teylingen, Carla Breuer, begint het corso als de bollenvelden in bloei komen. ”De bollenvelden geven ons een glimlach.” Het steken van de wagens in de Klinkenberghallen in Sassenheim had voor Breuer nog wel wat gevolgen. Haar zoon wilde ook graag een middagje mee helpen steken. “De kleding heb ik denk niet schoon gekregen.” Voor haar gaat het corso veel te vlug voorbij. Uitzondering daarop is Voorhout. Breuer: “Want we hebben daar zo’n trein en eigenlijk zouden we er een tribune vóór moeten zetten.”

Van Sassenheim gaat het corso naar Lisse. Burgemeester Spruit staat er steeds versteld van dat mensen denken dat ze gewoon om 13:30 uur naar Lisse kunnen komen. Zo werd 2 jaar geleden de ambassadeur van Marokko uitgenodigd in Lisse. Hij is niet gezien. De 2 hotspots, het bloemencorso en de Keukenhof, zorgen voor een enorme mensenmassa en Spruit is dan ook opgelucht als alles goed is verlopen.

Burgemeester Arie van Erk van Hillegom had niet de intentie om na 3 jaar burgemeesterschap te zeggen hoe het moet. Hij heeft diep respect voor de gehele organisatie. Van Erk kaartte ook het stukje spreiding van mensen aan. Hij zag een arrangement / combi regeling met een treinkaartje, pendeldienst en een tribune aan de Sixlaan wel zitten. 

Voorzitter Leo van der Zon kwam als laatste aan het woord en gaf een preview, een inkijkje in hoe hij de iconen van de Bollenstreek naar een volgend stadium wil brengen. Verder gaf hij aan dat digitalisering in de komende editie van het Bloemencorso een belangrijke rol gaat spelen.

Van der Zon: “Ik ga u iets vertellen over de toekomst en die begint morgen. Van der Zon begon zijn verhaal met het feit dat de organisatie van het bloemencorso vanaf 2011 geconfronteerd werd met tal van extra verplichte maatregelen en voorwaarden, waardoor er in een aantal jaar een kostenpost van € 145.000,- ontstond. Dit zou het einde van het corso betekenen. Er moest een kanteling gemaakt worden. Van der Zon wil zeker geen ‘Zundert praktijken’: een afgesloten gebied, waar men entree geld moet betalen.

Hoe gaan we verder met het bloemencorso van de toekomst?

Een aantal ‘jonge honden’ is bezig met het digitale corso. Deze werken een aantal aspecten verder uit. Bijvoorbeeld in de vorm van live streaming, maar ook een andere vorm van financiering. 
• Donaties via Facebook, de schooiwagen digitaal maken.
• Het omgaan met het druktemanagement bij dit soort evenementen. Het digitaal stroomlijnen van de diverse verkeersstromingen.

Alles om het bloemencorso nog beter te organiseren.

Bron en foto Blik Op Lisse.