Datum: 01-02-2023 - 10:47
18
sep
'17

Drumfanfare Altesa naar generale repetitie Prinsjesdag. (foto's)

Ieder jaar wordt op de zondag voor Prinsjesdag in Den Haag de generale repetitie voor de derde dinsdag in september gehouden. Daarbij worden alle bewegingen met de koetsen en escortes van paarden met ruiters tot in de puntjes geoefend. Belangrijk daarbij is dat er ook muziekkorpsen spelen...

om de paarden te laten wennen aan de muziek. Hiervoor nodigt men burgerkorpsen uit. Op Prinsjesdag zelf, spelen de militaire korpsen. Drumfanfare Altesa oefende mee bij Paleis Noordeinde.

Generale repetitie
In alle vroegte vertrokken we naar de Koninklijke stallen in Den Haag, waar wij samen met collega fanfare Vios uit Zoeterwoude de laatste instructies kregen. Als een grote fanfare liepen we voor de stoet met paarden en koetsen uit richting paleis Noordeinde. Bij het paleis aangekomen splitsten de twee fanfares zich, Drumfanfare VIOS ging door naar het Binnenhof en Altesa ging door het hek het binnenterrein van het paleis op.

Hier werden het vertrek en de aankomst van de koetsen van de koninklijke familie geoefend. Met als hoogtepunt de bewegingen, die met de door acht paarden getrokken koets, voor de Koning en Koningin worden uitgevoerd. Zodra deze stil stond voor het paleis moest Altesa uit "volle borst" beginnen te spelen. De paarden gaven geen krimp. 

Publiek
Nadat de complete stoet voorbij was getrokken hebben we een klein concert gegeven voor het toegestroomde publiek. Vervolgens kwam de stoet terug vanaf het binnenhof, was er nogmaals een oefening en liepen we terug naar de stallen. Ook hier gaven we nog een kleine muzikale show voor alle aanwezige gasten. Om 12:00 uur waren we klaar en ging onze eigen stoet weer terug naar De Zilk en kijken we terug op een leuke dag.

Foto's en tekst Altesa.