Datum: 08-02-2023 - 17:17
14
sep
'17

Conclusie veiligheidsonderzoek: 14 bomen rondom de Witte Kerk moeten zo snel mogelijk worden gekapt.

In de commissievergadering van Ruimte en Wonen van woensdagavond gaf wethouder Bilars aan dat hij 'vers van de pers' de uitslagen had binnengekregen over de gezondheidstoestand van de toch al veel besproken bomen rondom de Witte Kerk. De wethouder gaf aan dat de uitslag van het onderzoek niet positief is...

en dat de eindconclusie van het onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf is, dat uit veiligheidsoverwegingen noodzakelijk is om in ieder geval 14 bomen rond de Witte Kerk zo snel mogelijk te kappen.

Van de huidige 20 bomen (2 stuks zijn er al bij een eerdere storm onderuit gegaan en verwijderd) is de gezondheidstoestand van 14 bomen matig tot slecht en is het advies om deze zo snel mogelijk te laten verwijderen. De dan nog maar zes overgebleven bomen wil men gelijk meenemen in het proces.

De heer Floor van de PvdA was verbaasd over deze mededeling van de wethouder want volgens hem leidde, niet zo heel lang geleden, het vorige rapport toch tot andere conclusies. Ook verschillende andere commissieleden wilden net als de heer Floor graag het rapport inzien voordat men überhaupt de zaag in de bomen gaat zetten.

Wethouder Bilars deed gelijk de toezegging om na de vergadering het rapport te verspreiden zodat men het rapport kan inzien en daarmee ook zelf een conclusie kan trekken of de noodzaak er echt is om op korte termijn tot kap over te gaan.

De heer Cramer van de VVD zag wel graag als de conclusie uit het rapport echt zo alarmerend is dat men niet te lang wacht met kappen, hij wil niet op zijn geweten hebben als er ongelukken gebeuren zo met de herfststormen op komst.

Foto's BON.