Datum: 04-12-2021 - 12:07
06
sep
'17

Gevoelige gegevens kwetsbare kinderen van o.a. gemeenten Duin- en Bollenstreek op straat.

Gevoelige gegevens van bijna 1800 kwetsbare kinderen zijn op straat beland. Het gaat om gedetailleerde informatie, zoals huisadressen en roostertijden van leerlingen in het speciaal onderwijs, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. De gegevens zijn door 21 gemeenten, waaronder de Duin- en Bollenstreek gemeenten...

Hillegom, Katwijk, Lisse, Noordwijk, Noordwijkerhout en Teylingen, ten onrechte openbaar gemaakt tijdens de aanbesteding van speciaal leerlingenvervoer. Gemeenten zijn verplicht het vervoer van leerlingen in het speciaal onderwijs openbaar aan te besteden. Om chauffeurs een indicatie te geven van de afstand die ze moeten afleggen, verstrekken gemeenten rittenlijsten. Die zijn door iedereen in te zien via de aanbestedingswebsite Tenderned. 

Veel gemeenten anonimiseren de gegevens van leerlingen, maar bij 21 gemeenten gebeurde dat niet. Daardoor werd het mogelijk om de huisadressen, geboortedata, schoollocaties en roostertijden van kwetsbare kinderen in te zien. 

In sommige gevallen is via het type school de ziekte of beperking van een leerling te achterhalen. Zo valt af te leiden of het gaat om een kind met autisme of een spraakbeperking. Ook notities over rolstoelgebruik vallen onder de openbare documenten. 

Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens hebben de gemeenten meer gegevens openbaar gemaakt dan zou moeten. "Wij twijfelen over de noodzakelijkheid van de publicatie van deze persoonsgegevens." De toezichthouder heeft contact met de betrokken gemeenten opgenomen en gevraagd de bewuste documenten aan te passen of te verwijderen. 

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de website Tenderned en laat weten dat de verantwoordelijkheid voor de verspreiding van de gegevens bij de gemeenten ligt.

Wethouder Bert Gotink gaf in een reactie voor Noordwijkerhout aan dat hij het ten zeerste betreurd dat dit heeft kunnen gebeuren, de gemeente heeft na het bekendmaken door RTL Nieuws de gegevens gelijk van de website Tenderned afgehaald.

Gelijktijdig werden de ouders van de 34 kinderen uit Noordwijkerhout afgelopen donderdag per brief op de hoogte gesteld van het gebeuren en van de maatregelen die vervolgens door de gemeente genomen zijn. Op de verzonden brieven zijn nog geen reacties binnengekomen bij de gemeente; aldus wethouder Gotink.

De 21 gemeenten zijn: 
Aalburg, Amersfoort, Dronten, Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hillegom, Katwijk, Lisse, Molenwaard, Noordwijk, Noordwijkerhout, Peel en Maas, Pijnacker-Nootdorp, Rhenen, Teylingen, Valkenswaard, Veenendaal, Voorschoten, Wassenaar, Zederik.

Bron RTL Nieuws - foto PR