Datum: 12-08-2020 - 19:21
07
sep
'17

Dagboek van het Oranjefeest: de donderdag. (foto's: (update) viswedstrijd, vogelschieten, klootgooien, schatgraven, NoVaTo)

We hebben alweer een aantal dagen met activiteiten van het Oranjefeest achter de rug, de zaterdagde zondagde maandag, de dinsdag,  woensdagochtend en de woensdagmiddag. We houden u op de hoogte over het verdere verloop van de festiviteiten tijdens Oranjefeesten in Noordwijkerhout...

Donderdagochtend waren er vier activiteiten: viswedstrijd aan de Leidsevaart, vogelschieten bij SV de Duinschutters, klootgooien op het  dakterras van Munnekeweij en het schatgraven aan de Schippersvaartweg.

Viswedstrijd aan de Leidsevaart.
Voor de zesde keer werd er in het kader van de Oranjefeesten, op donderdag 7 september de viswedstrijd vervist. Het parcours was uitgezet in de Leidsevaart achter het Keukenhofbos te Lisse. Er hadden zich 36 vissers opgegeven om met elkaar de strijd aan te gaan om de felbegeerde titel, “kermiskampioen 2017”.

Vanaf zeven uur kon er geloot worden voor een plaatsnummer, heel belangrijk want, zoals de meeste vissers zeggen : een goed plaatsnummer maakt 99% van de vangst uit. Iedere visser weet dat er in de Leidsevaart veel kleine vis zit, dus diegene met de “vaste stok” vissen, gokken het erop dat de grote bonusvissen deze dag niet bijten, en de  “federvissers” juist andersom. Om acht uur klonk het beginsignaal en snel werd er, zoals van te voren verwacht, over het algemeen veel kleine vis gevangen.

Misschien lag het aan de stroming van het water of aan het weer, wie het weet mag het zeggen, maar gedurende de wedstrijd werd er het eind van het parcours zo af en toe een mooie brasem gehaakt en dat zorgde ervoor dat, Marcel van den Burg, vissend op plaatsnummer 34 na afloop twaalf mooie “platte” had gevangen die de weegschaal deed doorslaan naar ruim 18.5 kg, wat goed was voor de eerste plaats. 

De tweede plaats was voor Peter Duwel, die vissend op plaatsnummer 30, 10.8 kg wist te vangen en de derde plaats was voor Henk Heemskerk, vissend op nummer 31, 5.8 kg te vangen.Na afloop reikte Jack Wijnands op zijn bekende humoristische manier de prijzen uit, die bestonden uit waardebonnen, welke beschikbaar zijn gesteld door Hengelsportzaak W. van der Niet.

Allereerst riep hij twee jeugdige vissers naar voren, te weten Dennis van Dam en Mexx Duindam, en bedankte hen voor de deelname aan deze wedstrijd en rekende erop dat zij  volgend jaar weer van de partij zijn.

Daarna was het de beurt aan de winnaars welke uit de handen van Jack hun waardebon ontvingen voor de vangst van die dag.Zoals gezegd was de eerste prijs bij de heren voor Marcel van den Burg en Marian van den Burg was de beste dame, beide ontvingen zij een mooi aandenken en een bos bloemen. 

Rest ons namens HSV De Arnoud de Oranjevereniging nog te bedanken voor de prettige samenwerking en Hengelsportzaak W. van der Niet voor de beschikbaar gestelde waardebonnen.

Vogelschieten:
Bij de locatie van SV De Duinschutters kwamen alweer voor de 4e keer, rond de 70 vogelschutters bij elkaar voor het jaarlijkse Vogelschietfestijn georganiseerd door De Oranjevereniging Noordwijkerhout. Op de korte banen waren weer een 5-tal banen opgezet Vier voor de heren en één voor de dames. Op de lange banen werden de schutters getest op hun schuttersvaardigheid met een 5-tal kleiduiven en een tweetal schietkaarten (klein en groot). 

Onder begeleiding van baancommandanten van de schietvereniging schoten de schutters een voor een om een stalen ring uit de kop, staart en twee vleugels te schieten. De uitslagen volgen later. Foto's in de fotogalerij PR.

Klootgooien Munnekeweij:

Het oud Noordtukkerhouts klootgooien kon ook weer lekker buiten gehouden worden en wel op het gelukkig droge dakterras van de Munnekeweij. Dit jaar werd er opnieuw gestreden om de 'Jan Nederstigt Bokaal', vernoemd naar de Oranjeman die ons helaas veel te vroeg is ontvallen. Foto's BON in de fotogalerij.

Schatgraven:
Bij het schatgraven aan de Schippersvaartweg zochten vele kinderen fanatiek naar de verstopte schatten, ze konden lekker in het zwarte zand graven en later volgt dan wel weer de douche thuis. Foto's BON in de fotogalerij.

NoVaTo tentoonstelling kermis
Op weg naar huis zijn we in de Zeestraat nog even langs geweest bij NoVaTo, daar heeft men een tentoonstelling met als thema 'kermis in Noordwijkerhout'. In de expositieruimte van NoVaTo aan de Zeestraat 3A kunt u foto’s bekijken van de Noordwijkerhoutse kermis en de Oranjespelen. De tentoonstelling is nog te bezoeken van woensdag 30 augustus tot en met vrijdag 15 september, dagelijks behalve dinsdag van 11:00 tot 16:00 uur. Foto's BON in de fotogalerij.

Foto's BON