Datum: 06-07-2020 - 10:08
04
sep
'17

Stichting TaalLokaal van start gegaan in nieuwe locatie Duin en Dal. (foto's)

In de laatste gemeenteraadsvergadering van voor de zomer werd er een raadsvoorstel aangenomen om jaarlijks een subsidie van € 7000,- beschikbaar te stellen voor Stichting TaalLokaal Noordwijkerhout. Deze stichting, opgericht 18 april 2016, huurde tot voor kort een ruimte in het voormalige schoolgebouw...

De Zeestroom aan de Verlengde Hoogstraat. Gelet op de staat van De Zeestroom en het vertrek van eerdere partijen uit dat tijdelijke gebouw, was het bestuur van Taallokaal Noordwijkerhout op zoek gegaan naar een nieuwe locatie. Het oog viel daarbij op een ruimte in het gebouw te Duin en Dal 1a, in het verleden was in deze ruimte nog de basisschool De Optimist gevestigd. 

De afgelopen weken hebben de leden van TaalLokaal hard gewerkt om van deze locatie een prachtig nieuw onderkomen te maken. Zondag 3 september was er een open huis voor belangstellenden, vrijwilligers en deelnemers van het Taallokaal. Maandag 4 september is men officieel van start gegaan met TaalLokaal op deze locatie.

Burgemeester Goedhart en wethouder Bilars brachten namens de gemeente ook een bezoek aan het nieuwe onderkomen. TaalLokaal maakt gebruik van drie ruimtes op de eerste verdieping in een afgescheiden ruimte van 132 m² boven Kinderopvang Smallsteps.

Taallokaal Noordwijkerhout.
Vrijwilligers geven, op verschillende momenten in de week, op verschillende niveau’s, taalondersteuning aan Nieuwe Noordwijkerhouters. De bijeenkomsten in het TaalLokaal zijn heel verschillend van karakter. Zo wordt er huiswerkles gegeven aan middelbare scholieren, is er een discussiegroep waarin gesproken wordt over de actualiteit, maar er zijn ook echte taallessen voor mannen en vrouwen. Gedurende de week wordt het TaalLokaal door zo’n dertig vrijwilligers en bijna 70 deelnemers gebruikt. 

Vrijwilligers: 
Waar in de eerste maanden van het project 'Nederlands leren' de kernactiviteit van het TaalLokaal was, wordt de vraag van de Nieuwe Noordwijkerhouters steeds anders. Mensen die hun inburgering hebben gehaald proberen hun weg te vinden naar de arbeidsmarkt, jongeren proberen aan te haken bij het Nederlandse onderwijssysteem. Dat betekent dat er nu bijvoorbeeld ook vraag ontstaat naar bijlessen in vakken als wiskunde, rekenen en natuurkunde.

De huidige vrijwilligers proberen zo goed mogelijk aan die vraag te voldoen, maar we kunnen zeker nog hulp en versterking gebruiken. Bent u iemand of kent u iemand die daarbij kan helpen dan horen wij dat graag!  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

PS: TaalLokaal is altijd op zoek naar schoolboeken op de verschillende middelbare school niveau’s.

Foto's BON.