04
sep
'17

Justitie gaat uit van poging tot doodslag bij 'Man probeert agent te wurgen in de Zeestraat'.

De 37-jarige Leidenaar die op 4 augustus 2016 in Noordwijkerhout op het bollenland in de Zeestraat een agent probeerde te wurgen, is destijds zelf ernstig gewond geraakt. In een poging zich te bevrijden loste de agent een schot, waarbij de kogel vitale delen van de belager op een haar naar miste...

De verdachte moest daarvoor worden behandeld in een ziekenhuis. Enkele weken later werd zijn hechtenis geschorst en sindsdien mag de man de behandeling van zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. Een en ander bleek tijdens een zogeheten pro-formazitting die onlangs werd gehouden bij de Haagse rechtbank.

Wat zich vorig jaar nou precies in die vroege ochtend heeft afgespeeld op het land aan de Zeestraat, zal blijken als de zaak op 8 december 2017 inhoudelijk wordt behandeld. Justitie gaat in ieder geval uit van poging tot doodslag. Wat de aanleiding tot de confrontatie is geweest, wilde de advocaat van de verdachte niet zeggen. Duidelijk is wel dat de verdachte onder invloed was en dat hij en de agent een eigen versie hebben van het incident.

Bron Leidsch Dagblad.

Politiebericht 4/5 augustus 2016 op BON. (foto's)
Een agent schoot aan de Zeestraat een man neer die probeerde hem te wurgen tijdens zijn aanhouding. Agenten controleerden de 36-jarige verdachte in de vroege ochtend van donderdag 4 augustus rond 04.45 uur omdat hij mogelijk onder invloed in een auto reed. Agenten zagen op de Groenewege een personenauto met twee inzittenden slingerend over de weg rijden en hadden het vermoeden dat de bestuurder mogelijk onder invloed was.

De bestuurder van de personenauto, een 36-jarige man uit Leiden, weigerde te stoppen en negeerde herhaaldelijk het stopteken. Agenten zetten direct hierop de achtervolging in. De auto reed via het Weversland het Westerhout op. Op enig moment sprong de bestuurder uit de auto en sloeg op de vlucht naar de Zeestraat. Eén van de agenten rende achter de verdachte aan terwijl de ander bij de passagier van de verdachte bleef. 

Toen de agent de 36-jarige man in het bollenland aan de Zeestraat probeerde aan te houden ontstond er een confrontatie. De agent zou door de verdachte in een wurggreep zijn genomen. De agent loste hierop een schot op de verdachte. Hij werd vervolgens aangehouden en met een schotwond aan zijn been overgebracht naar het ziekenhuis. De Rijksrecherche doet onder leiding van het OM onderzoek, zoals gebruikelijk wanneer een agent zijn dienstwapen gebruikt.