Datum: 16-07-2020 - 19:08
20
aug
'17

Gezellig meezingen en meedeinen op het 15e FHS-Shantykorenfestival.

Onder het genot van een lekker zonnetje werd op zaterdag 19 augustus het 15e FHS-Shantykorenfestival gehouden in het centrum van Noordwijkerhout. De opening werd ook dit jaar weer door een bekende 'BNer' verricht en dit jaar een wel heel 'bekende Noordwijkerhouter', namelijk burgemeester Goedhart....

De opening van FHS (hoofdsponsor Flexible Human Services) Shantykorenfestival was rond de klok van 13.00 uur en de grande finale was om 17.45 uur, waarbij alle koren zich verzamelden bij het podium voor de Witte Kerk. Natuurlijk was het gezamenlijk zingen van de Noordwijkerhoutse Wals het klapstuk van deze gezellige en muzikale zaterdagmiddag in ons dorp.

Maar liefst acht shantykoren, met rond 350 deelnemende zangers en zangeressen en muzikanten, lieten hun uitgebreide en aanstekelijke repertoire horen aan het veelvuldig opgekomen publiek. Lekker meezingen en meedeinen op bekende en iets minder bekende Nederlandse (soms ook net over de grens) liedjes en dat zorgde ervoor dat het publiek bijna alle liedjes enthousiast meezong.

De 8 shantykoren die afgelopen zaterdag een optreden verzorgden waren: 

* De Ringvaartzangers uit Weteringbrug. Een gemengd koor met 47 leden  onder leiding van Yolanda Brouwer. Het repertoire bestaat uit Nederlands- en Engelstalige shanty's.

* 't Joppekoor uit Warmond. Dit koor bestaat tien jaar en heeft meer dan vijftig zangers. Onder leiding van Jan van der Voet zingt het koor originele shantyliedjes ook Russische liedjes en klassiek Italiaans operawerk. 

* Die Regghe Sangers bestaan 18 jaar en begon met een groep van twaalf zangers. Inmiddels telt het koor 38 leden, treedt op in het hele land en heeft drie CD's opgenomen. 

* Shantykoor De Zilk bestaat twaalf jaar en heeft vijftig koorleden waaronder dirigent Aad Verlaan (Nico Koomen), vier accordeonisten een drummer en een gitarist.

* De Grensvaarders werd twee jaar geleden opgericht en is een gemengd koor met veertig leden. Het koor komt uit Voorst (Achterhoek).

* De Batraven uit Bergen op Zoom werd opgericht in 2001 en hebben hun sporen inmiddels verdiend in binnen- en buitenland. Met 65 leden zijn zij het grootste koor op dit festival.

* De Hoeksche Waard is even oud als de Batraven en telt vijftig leden, waaronder tien muzikanten. Dirigente Paula van Wanrooy behaalde in 1981 samen met haar zus de eerste plaats op de WK accordeon en had een internationale carrière.

* En natuurlijk het organiserende koor Shantykoor 't Bollenhart uit Noordwijkerhout onder leiding van dirigent Jan de Klerk.

Foto's BON.