Datum: 13-08-2020 - 18:39
18
aug
'17

81-jarige Jan van den Berg (Sloothaak) Nederlands Kampioen baanrennen met Greyhound.

Onlangs is de bijna 82-jarige Jan van den Berg (van de 'Sloothaak'), met zijn Greyhound Nederlands Kampioen windhonden baanrennen op de 480 meter geworden. Op de baan in Rotterdam kwam de 4-jarige Greyhound met de naam 'Pim' in 28,83 seconden als eerste over de streep...

van de in totaal 10 snelste windhonden van Nederland die in deze klasse meededen aan het Nederlands Kampioenschap. De laatste keer dat de Noordwijkerhouter Jan van den Berg kampioen werd was een tijdje geleden, namelijk in 1971 met zijn toenmalige tophond 'Linda'. In al die jaren daarna deed hij geregeld mee aan het kampioenschap, maar was er net geen eerste plaats voor Jan en zijn honden weggelegd.

Jan heeft ook een aantal jaren niet meegedaan, want toen hield hij zich uitsluitend bezig met het fokken (The Quick Hunters) van de wedstrijdhonden zoals de Greyhounds en Whippets. En niet onverdienstelijk want van zijn gefokte honden hebben er maar liefst 14 een kampioenschap (o.a. Nederlands en Europees) behaald, waaronder Siem Bouwmeester uit Noordwijkerhout die twee keer Nederlands Kampioen werd met zijn hond.

Jan kreeg op 12-jarige zijn eerste hond en dat was gelijk ook een Greyhound die hij inzette bij het stropen in de duinen, wat natuurlijk verboden was, maar wel door veel Noordwijkerhouters stiekem gedaan werd in die tijd. Begin jaren zestig van de vorige eeuw ging Jan meedoen aan renwedstrijden en het fokken van honden. Soms had hij zelfs twee nesten en liepen er in de Helmstraat en op het land aan de Zeestraat wel 19 jonge honden rond.

Ondanks dat Jan zijn gezondheid hem wat in de steek laat doet hij dit jaar toch weer mee aan 10 wedstrijden en als hij zin heeft gaat hij daarvoor zelfs naar Duitsland waar hij ook eens de grote prijs van Gelsenkirchen heeft gewonnen. Jan heeft met zijn honden heel wat prijzen binnengehaald in zijn leven (zie foto met de bekerkasten), alleen vindt hij het jammer dat hij nooit Europees Kampioen is geworden.

Maar wie weet komt dat er nog eens van want hij wint tenslotte ook op 81-jarige leeftijd met zijn hond opnieuw het Nederlands Kampioenschap en twee van zijn gefokte honden zijn wel eerder Europees Kampioen geworden maar dan met een andere eigenaar.

Baanrennen windhonden:
Bij het baanrennen lopen de honden over gras of zand op een renbaan die doorgaans de vorm heeft van een atletiekbaan. Het baanrennen kent twee afstanden. De korte baan is 350 meter en die afstand wordt vooral gelopen door de Whippet en het Italiaanse Windhondje, hoewel ook de andere rassen soms op deze afstand starten. Op de lange baan, 475 meter, lopen hoofdzakelijk de Greyhound, de Afghaan, de Galgo en de Saluki.

Windhondenrennen in Nederland is een sport die op amateurbasis wordt bedreven, om windhonden de kans te geven het werk te doen waar ze geschikt voor zijn en hun bazen een leuke hobby te bieden. Windhondenrennen in Nederland is dus heel anders van karakter dan het wedrennen om geld met Greyhounds en Galgo’s, zoals dat wordt beoefend in Engeland en Spanje.

Het wedstrijdseizoen:

Het wedstrijdseizoen loopt van eind maart tot in november. In Nederland vinden er vrijwel elk weekend een of twee baanwedstrijden plaats.Tijdens een baanwedstrijd lopen er per ronde maximaal zes honden samen, van hetzelfde ras en zelfde geslacht. Starten kan in principe geschieden in drie klassen, van C-klasse (langzaam) tot A-klasse (voor de snelste honden), maar in de praktijk zijn alle drie klassen er meestal alleen voor de Whippet.

Een wedstrijd verloopt door middel van een afvalsysteem vanuit de serie, via een halve finale naar de finale. De honden die de finale halen moeten per dag drie, maximaal vier keer opdraven. Het wedstrijdreglement voorziet in rusttijden en een dierenarts ziet toe op de conditie.

Kampioenschappen:
Een maal per jaar organiseert de commissie in samenwerking met een der verenigingen het Nederlands Kampioenschap op de korte en de lange baan. De winnaars per ras, reu en teef, verwerven de titel Nederlands Renkampioen met jaartal, mits de competitie heeft plaatsgevonden tussen minimaal zes honden. Er is dus per jaar maar één mogelijkheid om deze titel te behalen en het is duidelijk dat die felbegeerd is.

Jaarlijks vindt er ook nog een FCI-Europees kampioenschap en een FCI-Wereld kampioenschap baanrennen plaats. De deelnemers, rond de 360 honden in totaal, komen uit tien verschillende Europese landen. Voor deelname aan het Europees Kampioenschap moeten honden zich kwalificeren: elk land vaardigt de zes beste per ras en geslacht in de A-categorie af. De winnaars, per ras en per geslacht, mogen de titel Europees Renkampioen voeren. 

Voorafgaand aan de Europese kampioenschapsrennen vinden traditioneel de zogenaamde Vriendschapsrennen plaats, waarvoor de inschrijving individueel open staat. Deze wedstrijden zijn minstens even spannend en winnen van de Vriendschapsren geeft ook veel prestige.

Foto's PR.