Datum: 08-12-2022 - 00:20
31
jul
'17

Noordwijkerhout krijgt met 'Nachtbraker' eerste eigen bier.

Bijzondere biertjes zijn hip. Speciaalbier brouwerijen schieten in het hele land als paddenstoelen uit de grond, iedere stad, iedere streek heeft zijn eigen bier. Met de introductie van het eerste bier van brouwerij Het Bierkwartier, heeft nu ook Noordwijkerhout zijn eerste eigen gerstenat....

Het begon als een geintje; vier vrienden die thuis een biertje wilden brouwen, gewoon als hobby. Maar toen er na een paar proefbrouwsels ineens een echt lekker biertje ontstond was het hek van de dam. Op 4 augustus presenteert het Noordwijkerhoutse brouwerskoppel een primeur: Nachtbraker. "Het is compleet uit de hand gelopen, die hobby" vertelt Sander den Boer enthousiast. 

Op de tap tijdens Culinair
Brouwerij Het Bierkwartier slaat op 4 augustus het eerste fust Nachtbraker aan bij Café Van der Geest in Noordwijkerhout. Eigenaar Pieter van der Geest vindt het vooral een mooi initiatief:  "Als zoiets in je eigen dorp ontstaat moet je natuurlijk aanhaken, dat is hartstikke leuk. Dus tijdens Noordwijkerhout Culinair op 5 en 6 augustus in het centrum kun je bij onze stand dit bier ook gewoon van de tap krijgen. Dan gaan we zien wat het publiek er van vindt".

De brouwers kunnen niet wachten; "Ik kijk er echt enorm naar uit" aldus Den Boer. Het bedenken en op de markt brengen van je eigen bier is overigens niet heel eenvoudig; natuurlijk moet er een recept zijn, maar ook een flesje, een etiket, en een ruimte waar je een grote hoeveelheid bier tegelijk kunt maken. Uiteindelijk huurde het kwartet gedurende twee dagen in Rotterdam een brouwerij af.

“Daar hebben we, van a tot z,  de Nachtbraker helemaal zelf gemaakt” vertelt Den Boer. Het voortraject was vooral veel uitproberen; "We hebben enorm gespeeld met de hoeveelheden en de temperatuur. En het gaat niet altijd goed; het schuim is erg belangrijk bijvoorbeeld, maar een van onze brouwsels had helemaal geen schuim! Dan moet je echt gaan uitzoeken wat je verkeerd hebt gedaan".

Nachtbraker is een witte IPA, een bier met een hoog hopgehalte en een fijn bittertje. De brouwers zijn bij het bedenken van Nachtbraker vooral uitgegaan van hun eigen smaak. "Het heeft de uitstraling van een witbier met een prachtige kleur en het is lekker hoppig en bitter. Zeshondervijftig liter hebben we. 250 liter op fust en de rest in flesjes.

Het is wel spannend natuurlijk of we het een beetje kwijtraken. Want eerlijk gezegd; het smaakt nu al naar meer. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we na de Nachtbraker weer een nieuw bier op de markt kunnen brengen" besluit den Boer.

Tekst en foto's: Brouwerij Het Bierkwartier.